SNSPA l-a nominalizat pe Donald Trump la premiul Nobel pentru Pace. Cum explică Pricopie

SNSPA l-a nominalizat pe Donald Trump la premiul Nobel pentru Pace. Cum explică Pricopie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a hotărât declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, justifică demersul prin faptul că Donald Trump a depus eforturi pentru a restabili pacea în Gaza și Ucraina.

Această decizie vine ca o recunoaștere a eforturilor susținute ale președintelui Donald Trump în promovarea păcii și stabilității în regiuni marcate de tensiuni globale. Printre inițiativele diplomatice care au stat la baza acestei nominalizări se numără acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial.

Ca instituție de învățământ superior cu un puternic angajament față de valorile democratice și dreptul internațional, SNSPA consideră esențial să susțină liderii care contribuie la pacea globală.

Recunoaștem rolul președintelui Donald Trump în facilitarea soluțiilor diplomatice pentru încetarea conflictului din Ucraina, cu respectarea suveranității statelor și în concordanță cu valorile euro-atlantice. În mod deosebit, asigurarea păcii în regiunea Mării Negre, prin garantarea suveranității Ucrainei și a securității statelor din proximitatea conflictului, în conformitate cu principiile fundamentale ale dreptului internațional, reprezintă un obiectiv esențial pentru stabilitatea globală.

Donald Trump este un politician atipic, care iese din toate tiparele clasice, dar care este orientat spre atingerea obiectivului final. Cum acest obiectiv este pacea, care se traduce prin securitate, respectul între națiuni și prosperitatea cetățenilor, atunci acest efort trebuie recunoscut și sprijinit la nivel global. Aprecierea unei voci puternice care pledează pentru pace, precum cea a lui Donald Trump, este fundamentală”, a declarat Pricopie, potrivit unui comunicat.

SNSPA va invita și alte universități, parteneri naționali și internaționali, să se alăture acestei inițiative.

Oamenii lui Trump, susținători ai lui Georgescu. Pricopie, contestatar

Oameni de la vârful noii administrații SUA, precum Elon Musk, omul de încredere al lui Donald Trump, sau vicepreședintele american JD Vance, sunt susținători ai lui Călin Georgescu.

Iar rectorul SNSPA, Remus Pricopie, este un critic puternic al acestuia. Săptămâna trecută, el a trimis o contestație împotriva candidaturii lui Călin Georgescu, în urma căreia Biroul Electoral Central i-a interzis acestuia să candideze la alegerile prezidențiale.

”Contestația se bazează pe argumente solide de natură constituțională și juridică, care evidențiază incompatibilitatea discursului și comportamentului candidatului cu valorile democratice și constituționale ale statului român”, afirma Pricopie.

Totodată, Universitatea SNSPA a sesizat anul trecut Curtea Constituțională și a cerut reluarea primului tur al alegerilor prezidențiale.

I.O.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇