Un inginer și un chimist au recunoscut că sunt autorii exploziilor de la Consulatul rus din Marsilia

Un inginer și un chimist au recunoscut că sunt autorii exploziilor de la Consulatul rus din Marsilia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Doi cercetători de la Centrul Național de Cercetări Științifice (CNRS) din Franța, reținuți luni seară în cadrul anchetei privind aruncarea de dispozitive explozive împotriva Consulatului general al Rusiei la Marsilia (sudul Franței), şi-au recunoscut faptele.

Cei doi bărbați, un inginer și un chimist, sunt în continuare în arest, a precizat în cursul serii procurorul din Marsilia, Nicolas Bessone.

Reținuți, potrivit jurnalului La Provence care a dezvăluit informația, în cursul unei manifestații în sprijinul Ucrainei, ei au indicat că amestecul conținut în sticlele de plastic aruncate în grădina consulatului era un cocktail de azot și substanțe chimice, a mai confirmat magistratul, pentru AFP.

Luni dimineață, înainte de ora 8:00, consulatul a fost vizat de sticle aruncate urmate de explozii, care nu au produs nici pagube, nici răniți. Acest act, la cea de-a treia aniversare a declanșării conflictului din Ucraina, a fost imediat descris drept atac terorist de către Moscova.

Russian consulate in France's Marseille Attacked, Molotov Cocktails Thrown: Report | N18G | News18

„Trei sticle de plastic de apă minerală de 0,5 de litri” au fost aruncate în grădinile consulatului, a precizat poliția, iar două dintre ele au explodat.

Potrivit jurnalului La Provence, cei doi cercetători, în vârstă de aproximativ 40, respectiv 50 de ani, au fost „reperați de poliție în timp ce participau la o manifestație în sprijinul Ucrainei”, în fața primăriei, luni seară.

„Exploziile survenite pe teritoriul Consulatului general al Rusiei la Marsilia prezintă toate semnele unui atac terorist”, a reacționat Ministerul de Externe rus.

La rândul său, Ambasada Rusiei la Paris a afirmat, pe Telegram, că ”a lansat un apel anticipat către autoritățile franceze solicitând creșterea nivelului de securitate a tuturor instituțiilor ruse din Franța, ținând cont de eventuale provocări în aceste zile”.

Comitetul de anchetă rus Rusiei, principalul organism însărcinat cu investigațiile penale în Rusia, a anunțat luni deschiderea unei anchete pentru „atacuri împotriva unor persoane sau instituții care se bucură de protecție internațională”, infracțiune pedepsită în Rusia cu închisoare până la 12 ani.

Creat în 1939, Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS) este cea mai mare organizație publică de cercetare din Franța.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇