Un fost premier al Olandei a murit de mână cu soția sa, printr-o dublă eutanasiere

Un fost premier al Olandei a murit de mână cu soția sa, printr-o dublă eutanasiere

Un fost prim-ministru catolic olandez, Dries van Agt, a murit prin eutanasiere, de mână cu soţia sa, Eugenie. Amândoi aveau 93 de ani. Decesul lor este considerat ca ilustrând o tendinţă tot mai pregnantă în Olanda, unde creşte numărul cuplurilor care aleg să-şi pună capăt vieţii în comun.

Deşi încă rară, eutanasierea cuplurilor a fost observată pentru prima dată într-o analiză a tuturor cazurilor în 2020, când 26 de persoane au primit eutanasia în acelaşi timp cu partenerii lor. Numărul acestora a crescut la 32 în anul următor şi la 58 în 2022, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Potrivit presei olandeze, Van Agt - prim-ministru între 1977 şi 1982 şi primul lider al partidului Apelul Creştin-Democrat - ar fi fost catolic, dar a ales întotdeauna propria cale, alături de soţia sa lângă care a petrecut 70 de ani şi pe care a numit-o întotdeauna "fata mea".

Forumul Drepturilor, un grup pro-palestinian pe care Van Agt l-a înfiinţat în ultimii săi ani, mai înclinat spre stânga, a anunţat săptămâna trecută vestea morţii lor "împreună, mână în mână". Directorul Gerard Jonkman a declarat pentru postul de televiziune NOS că amândoi erau foarte bolnavi, dar "nu puteau merge unul fără celălalt". Van Agt nu şi-a mai revenit niciodată complet după o hemoragie cerebrală suferită în 2019.

Elke Swart, purtător de cuvânt al Expertisecentrum Euthanasie, care îndeplineşte dorinţa de eutanasie a aproximativ 1.000 de persoane pe an în Ţările de Jos, a declarat că cererile de moarte asistată ale oricărui cuplu sunt examinate în funcţie de cerinţe stricte, mai degrabă individual decât împreună.

ADVERTISING

"Interesul pentru acest lucru este în creştere, dar este încă rar", a spus ea. "Este o pură întâmplare ca două persoane să sufere insuportabil fără nicio perspectivă de ameliorare în acelaşi timp şi ca ambele să dorească eutanasia", spune ea.

Eutanasia şi sinuciderea asistată sunt legale în Ţările de Jos din 2002 cu şase condiţii, printre care se numără suferinţa insuportabilă, lipsa oricărei perspective de ameliorare şi o dorinţă independentă şi de lungă durată de a muri.

Un al doilea specialist trebuie să confirme dorinţa, iar intervenția în cele mai multe cazuri este efectuată de către medicul de familie la domiciliu.

ADVERTISING

Deşi cuplurile reprezintă un procent infim din decesele prin eutanasie - 8.720 de cazuri, adică 5,1% din totalul deceselor olandeze din 2022 - Fransien van ter Beek, care prezidează fundaţia pro-eutanasie NVVE, a declarat că mulţi oameni îşi exprimă această dorinţă, „dar nu se întâmplă foarte des, deoarece nu este o cale uşoară".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇