Un celebru artist turc, fost ambasador UNICEF, este acuzat că l-a insultat pe Erdogan și riscă să ajungă după gratii

Un celebru artist turc, fost ambasador UNICEF, este acuzat că l-a insultat pe Erdogan și riscă să ajungă după gratii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Actorul şi poetul turc Müjdat Gezen, în vârstă de 77 de ani, cunoscut prin francheţea şi veselia sa, încarcerat în urma puciului din 1980, ar putea deveni ultima dintre victimele luptei preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan împotriva celor pe care-i numeşte în derâdere ”aşa-zişi artişti” şi riscă să ajungă înapoi după gratii, luni, după ce l-a criticat pe şeful statului într-o emisiune televizată, relatează AFP.

După o carieră de o jumătate de secol, acest om de teatru, artist comic şi scriitor turc credea că le-a văzut pe toate, după ce a fost distins cu numeroase pemii, a fost nominalizat ambasador ONU al bunăvoinţei şi după un scurt ”sejur” în carcerele turceşti, în 1980. Însă, la vârsta de 77 de ani, viaţa sa riscă să ia o nouă întorsătură.

ADVERTISING

Actorul, judecat cu privire la faptul că l-a ”insultat” pe preşedintele turc, riscă să fie încarcerat din nou. O decizie a unui tribunal este aşteptată luni.

El a ajuns în justiţie împreună cu confratele său Metin Akpinar, în vârstă de 79 de ani, în urma unor declaraţii pe care le-au făcut într-o emisiune televizată la postul de opoziţie Halk TV.

”Recep Tayyip Erdogan, tu nu poţi să ne testezi patriotismul. Stai în banca ta”, a spus Müjdat Gezen în această emisiune.

Metin Akpinar a mers şi mai departe şi a spus că ”dacă eşuăm să atingem democraţia (...), liderul ar putea sfârşi spânzurat de picioare sau încarcerat într-o peşteră, cum s-a întâmplat în toate fascismele”.

ADVERTISING

Aceste declaraţii i-au displăcut profund lui Recep Tayyip Erdogan, pe care apărătorii drepturilor omului îl acuză de derivă autoritaristă, după puciul eşuat care l-a vizat în 2016.

Un procuror a cerut ca cei doi septuagenari să fie condamnaţi la pedepse de până la patru ani şi opt luni de închisoare.

”Numele meu a fost interzis inclusiv în cuvintele încrucişate”, declară glumă, pentru AFP, Müjdat Gezen.

La o zi după emisiunea de la Halk TV, poliţişti s-au dus acasă la actor pentru a-l aduce la biroul procurorului. Vederea unor poliţişti la uşă i-a trezit amintiri neplăcute lui Müjdat Gezen, care a petrecut 20 de zile la închisoare, după lovitura de stat militară din 1980 în Turcia.

ADVERTISING

Cartea sa despre Nazim Hikmet, un poet comunist mort în exil la Moscova în 1963 şi venerat în continuare ca unul dintre cele mai mari nume ale poeziei turce, a fost interzisă după puci.

”M-au încătuşat pentru a mă duce la închisoare împreună cu 50 de infractori, inclusiv asasini şi contrabandişti”, declară scriitorul.

În pofida procedurii judiciare în curs, el continuă să-şi exprime temerile cu privire la direcţia către care se înderaptă ţara sa în timpul lui Recep Tayyip Erdogan.

”Turcia are un număr-record de jurnalişti în închisoare. N-am văzut aşa ceva în toată istoria Turciei. Este tulburător”, declară el pentru AFP.

Autorul a peste 50 de cărţi şi fondatorul unui centru cultural la Istanbul, Müjdat Gezen spune că a ”criticat şi parodiat politicieni în prezenţa acestora” timp de decenii, fără să-şi facă vreo grijă.

Prin popularitatea şi hotărârea sa a fost desemnat ambasador UNICEF al bunăvoinţei în 2007, însă Müjdat Gezen se teme în prezent de dispariţia îndelungatei tradiţii a artiştilor critici din Turcia.

”Arta se înscrie prin natură în opoziţie (...). Nu preşedintelui îi revine să definească conduita artiştilor”, consideră el, exprimându-şi regretul să vadă o autocenzură tot mai puternică la artişti care preferă să rămână ”apolitici”.

Însă scriitorul a fost nevoit să se adapteze, iar avocaţii săi îi citesc manuscrisele înainte de publicare, pentru a evita noi proceduri judiciare.

Cu toate acestea, Müjdat Gezen rămâne optimist cu privire la viitroul Turciei. El îşi compară ţara cu o navă care îşi încheie o traversare foarte dificilă şi este convins că, ”într-o bună zi, cineva va putea striga «Se vede uscatul!»”.

Mii de oameni, cu profiluri foarte variate, inclusiv o fostă Miss Turcia a liceelor, au fost condamnate sau investigate în ultimii ani cu privire la ”insultarea şefului statului”.

Recep Tayyip Erdogan şi-a ameninţat în mai multe rânduri criticii că îi va face ”să plătească”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇