Băiat de 16 ani lăsat să moară la spitalul din Târgu Jiu. Chirurgul a refuzat să-l opereze. Medicul de gardă mai fusese găsit vinovat pentru decesul unei paciente

Băiat de 16 ani lăsat să moară la spitalul din Târgu Jiu. Chirurgul a refuzat să-l opereze. Medicul de gardă mai fusese găsit vinovat pentru decesul unei paciente

O anchetă e în curs de desfășurare la spitalul din Târgu Jiu, acolo unde un băiat de 16 ani a fost lăsat să moară așteptând o ambulanță care să-l transfere la Craiova, după ce chirurgul de gardă a refuzat să-l opereze.

Marius avea o problemă abdominală, când a ajuns la spital. Era însoțit de sora lui, cea care l-a crescut după ce părinții i-au murit atunci într-un accident, scrie presa locală.

Chirurgul de gardă a refuzat să intervină pe motiv că nu avea competențe de pediatrie (pacientul fiind minor) și a cerut și obținut transferul la un spital din Craiova, însă ambulanța Gorj nu avea medic, așa că o autospecială a plecat din Craiova.

Între timp, adolescentul a făcut stop cardio-respirator. Medicii din spital i-au efectuat  manevre de resuscitare, însă băiatul a murit, se pare, de peritonită (autopsia va stabili exact).

Nu regret decizia de a nu interveni, regret deznodământul cazului, nu-mi este indiferent ca un pacient pe care îl consult şi căruia îi fac o recomandare medicală să decedeze. Scopul meu nu este să am pacienţi decedaţi”, a declarat chirurgul Valentin Neagu, la Antena3.

ADVERTISING

Chirurgul a fost sancţionat contravenţional cu 3.000 de lei, de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj, pentru nerespectarea articolului 163 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Actul normativ prevede că persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară.

Al doilea medic amendat tot cu 3.000 de lei este cel de gardă de la unitatea de Primiri Urgenţe care l-a primit pe copil. Acesta a fost amendat pentru că în fişa UPU a pacientului s-a constatat că erau date incomplete, nefiind trecute orele la care pacientul s-a prezentat la spital şi la care a fost solicitată ambulanţa.

Medicul din UPU amendat este Liliana Puiu Crăciun, care în trecut a fost găsită vinovată pentru decesul unei paciente şi a avut interdicţia temporară de a profesa.

Aceasta a fost condamnată, în urmă cu zece ani, la închisoare cu suspendare, fiind găsită vinovată pentru decesul unei tinere paciente, în vârstă de 24 de ani. Femeia s-a prezentat, în anul 2008, la cabinetul particular al medicului Liliana Puiu Crăciun pentru că avea dureri la spate. Medicul a tratat-o, dar starea tinerei s-a agravat, ea murind într-un spital. Ancheta a arătat că pacienta a fost infectată cu un streptococ în timpul tratamentului şi a făcut cangrenă.

ADVERTISING

Justificările chirurgului: Mie mi se datorează această lungă listă cu „nu avem?"

Chirurgul Valentin Neagu explică, într-o postare pe Facebook, cum a abordat situaţia, subliniind lipsurile cu care se confruntă spitalul în materie de medici - medic de neurochirurgie pentru urgenţe, medic de chirurgie plastică, medic cardiolog de gardă, medic de chirurgie toracică, „iar lista cu „nu avem” devine îngrijorător de lungă".

„Cazul unui copil de 16 ani cu patologie complexa (diferite boli) se prezintă la UPU. Eşti solicitat la consult şi îl efectuezi imediat. Constaţi că acesta este insuficient investigat şi soliciţi un tomograf. Se pune diagnosticul unei afecţiuni ce necesită intervenţie chirurgicală (...). Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac şi respirator, nu îi este pusă viaţa în pericol.

Copil fiind, la 16 ani, se încadrează în specialitatea de chirurgie infantilă. Soliciţi transferul la Craiova, cel mai apropiat spital cu medici de chirurgie infantilă de gardă. Spitalul ia legătura şi SE APROBĂ transferul.

ADVERTISING

Acum încep problemele: NU ESTE AMBULANŢĂ CU MEDIC LA TÂRGU JIU. Aflăm că vine de la Craiova echipaj corespunzător.

Nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Târgu Jiu, nu avem medic de neurochirurgie pentru urgenţe, nu avem medic de chirurgie plastică, nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantilă) de gardă, nu avem medic de chirurgie toracică, toţi cei enumeraţi mai sus fiind necesari în urgenţă (ce facem fărî ei in cazul unui accident?), iar lista cu „nu avem” devine îngrijorător de lungă", scrie medicul.

El continuă spunând că transferul la Craiova este întârziat peste trei ore, iar acesta face complicaţii din cauza „unei patologii mai complexe (alte boli pe care copilul le are)”.

„Soseşte ambulanta de la Craiova, dar este prea târziu. Copilul este netransportabil şi în curând decedează. Ca medic, cu ani de experienţă, cu mii de cazuri, ajung în situaţia să mă întreb : să îl operez, depăşindu-mi competenţa, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate şi că nu l-am trimis la spital cu medici de chirurgie infantilă?

Să solicit transferul pacientului către spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc şansele la viaţă? Am ales a doua variantă.

Ca medic cu ani de experienţă, cu ani în care m-am dedicat complet meseriei, mă întreb: mie mi se datorează situaţia Serviciului de Ambulanţă Gorj? Mie mi se datorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest spital? Mă întreb, după ani de experienţă şi mii de cazuri, mie mi se datorează această lungă listă cu „nu avem?", adaugă medicul pe Facebook.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi se aşteaptă rezultatele necropsiei care să arate cauza decesului.

La rândul său, managerul spitalului a dispus realizarea unei anchete disciplinare, în acest caz fiind sesizate şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Colegiul Medicilor Gorj şi Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇