Trump a ținut un discurs menit să agite spiritele. Iată despre ce a vorbit de Ziua Națională a SUA

Trump a ținut un discurs menit să agite spiritele. Iată despre ce a vorbit de Ziua Națională a SUA

Ca să abată atenția de la faptul că Statele Unite țin tot mai greu sub control epidemia de coronavirus, președintele Donald Trump a făcut spectacol de Ziua Națională a SUA și a vorbit despre un război cu oamenii care ar încerca să le fure americanilor identitatea.

SUA au raportat 2,5 milioane de cazuri de Covid 19. Nu mai puțin de 130.000 dintre cei infectați au murit. De-a lungul ultimelor luni, presa de peste Ocean a arătat cum trupurile oamenilor pe care nimeni nu venea să îi ia de la morgi zăceau în camioane, înainte de a fi incinerate.

După o perioadă în care epidemia părea să se potolească, în ultimele săptămâni, numărul de infectări a crescut din nou, cu 90%, transmite New York Times.

ADVERTISING

E semn că măsurile pe care Trump le-a susținut nu au avut efectul scontat.

Deși situația e foarte gravă, președintele american a ales aproape să o ignore în discursul pe care l-a ținut pe 4 iulie, de ziua națională a SUA.

Trump s-a dus la în Dakota de Sud, la Muntele Rushmore. Acolo sunt sculptate în munte figurile iluștrilor președinți americani George Washington (primul șef de stat american), Thomas Jefferson (al treilea președinte), Abraham Lincoln (al șaisprezecelea președinte) și Theodore Roosevelt (al douăzeci și șaselea șef de stat al SUA).

Vineri, avionul prezidențial, Air Force One, a survolat zona în care se adunaseră mulțimi de oameni care au sfidat regulile de distanțare socială. Oamenii adunați să îl întâmpine pe Trump au agitat pancarte pe care postul de televiziune CNN (cu atitudine pronunțată anti Trump – n.red.) era numit ”Communist News Network (reteaua comunistă de știri).

ADVERTISING

Purtarea măștilor la eveniment n-a fost obligatorie. Nici președintele, nici soția sa Melania și nici ceilalți oficiali care au ținut companie cuplului prezidențial la eveniment n-au purtat măști.

Iar Trump a ținut un discurs în care aproape că n-a pomenit despre pandemie. În schimb, a atras atenția că nu va permite ca istoria și identitatea americanilor să fie furată. Președintele a făcut referire la manifestanții care au distrus recent mai multe statui din SUA, pe motiv că personalitățile pe care monumentele le reprezentau ar fi încurajat sclavia și rasismul.

Totul a pornit de la scandalul în urmă căruia Geroge Floyd, un cetățean de origine afroamericană, a decedat în urma unei intervenții brutale a poliției. Evenimentul tragic și modul în care autoritățile l-au manageriat a dus la izbucnirea mai multor valuri de proteste în SUA și la exagerari, cum ar fi distrugerea de statui sau încercarea de a interzice filme, cărți și alte producții artistice din cauză că ar promova rasismul și sclavia.

ADVERTISING

Din acest punct de vedere, controversat e și locul în care Trump a ales să țină discursul de 4 iulie. Motivul: doi dintre președinții sculptați în munte – respectiv George Washington și Thomas Jefferson – au avut sclavi.

Trump a spus, printre altele, că distrugerea statuilor este ”o încercare nemiloasă de a ne șterge istoria, de a ne defăima eroii, de a ne eradica valorile și de a ne îndoctrina copiii”.

”Nu vom fi reduși la tăcere. Acest monument nu va fi niciodată pângărit și nimeni nu va strica imaginea acestor eroi”, a declarat Trump, potrivit BBC.

Trump a semnat de curând un act normativ în baza căruia cei care distrug statui ar putea fi condamnați la pedespse cu închisoarea de până la 10 ani.

Președintele a mai spus că SUA e sub asediul fascismului de extremă stângă.

La eveniment a avut loc și un foc de artificii de care s-au bucurat peste 7.500 de americani care cumpăraseră bilet. De ani buni nu s-a mai organizat un astfel de eveniment în zonă, de teama că artificiile ar putea provoca incendii de vegetație.

Nu toți au fost, însă, mulțumiți de modul în care s-a organizat evenimentul prilejuit de ziua națională a SUA.

Spre exemplu, americanii autohtoni (urmașii indienilor colonizați – n.red.) au protestat, susținând că manifestația de la Muntele Rushmore riscă să răspândească noul coronavirus.

Unii dintre cetățenii autohtoni nici măcar nu sărbătoresc 4 iulie, din cauză că o consideră un simbol al opresiunii și colonizării.

Înainte de evenimentul la care a participat Trump, o mulțime formată în principal din autohtoni a blocat drumurile spre Muntele Rushmore. Dar polițiștii i-au împrăștiat pe protestatari cu sprayuri lacrimogene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇