Trotinetele electrice în regim de autoservire sunt, de vineri, de domeniul trecutului în capitala Franţei, după ce deveniseră un element obişnuit în peisajul parizian.
Această măsură, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie, vine în urma unui vot organizat de consiliul municipal în aprilie, relatează presa franceză.
Un referendum i-a invitat pe parizienii înscrişi pe listele electorale să voteze "pentru sau împotriva trotinetelor în regim de autoservire". Rezultatul a fost că, din cei 103.084 de votanţi care au participat (7 la sută din electorat), 89,03% au votat împotrivă. Cei trei operatori care furnizau astfel de servicii la Paris - Dott, Lime şi Tier Mobility - au avut termen până joi, 31 august, la miezul nopţii, pentru a retrage trotinetele electrice din oraş - în jur de 15.000 de bucăţi.
Anne Hidalgo, primarul Parisului, a decis să îi întrebe pe parizieni despre viitorul trotinetelor electrice, invocând accidentele mortale, utilizarea abuzivă şi problemele de siguranţă pentru pietoni.
Potrivit echipei sale, multe trotinete ajungeau să fie aruncate în Sena şi deveneau o sursă majoră de poluare, o singură baterie fiind capabilă să contamineze câteva milioane de litri de apă.
Această măsură nu este o premieră în Franţa. În Villeurbane (departamentul Rhône), utilizarea trotinetelor electrice în regim de autoservire a fost interzisă în noiembrie 2019. În mod similar, la Nisa (departamentul Alpes-Maritimes), municipalitatea a reînnoit în iunie două reglementări care interzic aceste vehicule în anumite zone din centrul oraşului.
Şi în alte ţări, aceste trotinete electrice au provocat probleme autorităţilor locale. Barcelona, în Spania, a decis să le interzică încă din 2018 pentru a limita accidentele şi actele necivilizate.
Pe de altă parte, în Franţa decizia este interpretată şi în grilă politică. Primarul socialist Anne Hidalgo ar fi recurs la această măsură pentru a-şi mulţumi aliaţii ecologişti, de care avea nevoie pentru a-şi consolida majoritatea municipală după campania sa prezidenţială soldată cu un mare eşec anul trecut, când a obţinut numai 1,75% din voturi.