Cum prevenim generarea de deșeuri, de ce este util să facem compost, cum putem pune presiune pe decidenți și cum trăim mai bine cu mai puțin. Iată doar câteva dintre subiectele care vor fi abordate în cadrul Trifoi Fest. Pe lângă dezbateri și ateliere din sfera economiei circulare, vizitatorii vor avea acces și la un târg cu produse alimentare și non-alimentare vegane, ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă. Reunim toate aceste elemente sub umbrela primei ediții a unui festival circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient: Trifoi Fest.
Prima ediție a festivalului Trifoi Fest va avea loc în data de 25 septembrie 2021, între orele 10:00 și 21:00, în Parcul Romniceanu (Str. Dr. Grigore Romniceanu).
Prin acest eveniment, vrem să oferim inspirație și instrumente concrete pentru a ne reduce impactul vieții de zi cu zi, acoperind tot spectrul nevoilor de bază: hrană, îngrijire, energie, transport, locuire. Sperăm să înrădăcinăm astfel obiceiuri mai bune față de mediu, oameni și alte animale non-umane.
Vizitatorii vor avea acces la produse alimentare, produse de îngrijire și de curățenie, haine și accesorii, obiecte de mobilier, cărți și alte alternative ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă sau din deșeuri, toate vegane.
Cei prezenți vor putea pune întrebări unor reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile, dar și experților în managementul deșeurilor, cercetătorilor și antreprenorilor preocupați să-și reducă risipa. De asemenea, vor putea interacționa cu reprezentanții unor ONG-uri sau inițiative care promovează un stil de viață mai sustenabil sau care pun presiune pe factorii de decizie pentru a preveni risipa și a gestiona mai bine deșeurile. Consultă programul și lista cu expozanți la finalul acestui comunicat.
Cum se pot pregăti vizitatorii
Participanții la Trifoi Fest sunt încurajați să vină cu bicicleta sau cu transportul în comun, pentru a-și reduce amprenta de carbon și a scăpa de căutarea unui loc de parcare. De asemenea, organizatorii le recomandă să ia cu ei o farfurie, tacâmuri și un pahar. În schimb, vor avea la dispoziție apă filtrată pentru băut și o zonă de spălat recipiente. Cei care uită pot cumpăra pahare de sticlă upcycled, farfurii complet biodegradabile și tacâmuri din lemn.
Vizitatorii trebuie să știe că în perimetrul festivalului nu vor fi amplasate coșuri de gunoi suplimentare față de cele existente pe domeniul public, nici măcar pentru deșeuri reciclabile. Recicleta va colecta deșeuri reciclabile la standul propriu, dar participanții sunt încurajați să prevină generarea lor, căci reciclarea este un proces energofac și că și colectarea implică niște costuri.
Cei care generează deșeuri reziduale sunt rugați să le ia cu ei acasă, asumându-și astfel responsabilitatea pentru poluarea aferentă. Singurele recipiente puse la dispoziție vor fi cele pentru deșeurile biodegradabile, care vor fi compostate ulterior.
De ce Trifoi Fest?
O persoană care participă la un festival are un impact însemnat asupra mediului. Organizatorii au făcut o estimare a acestui impact pentru o zi, fără pretenții că este o analiză temeinică sau exhaustivă (surse de documentare și calcule aici: https://bit.ly/festimpact)
Trifoi Fest este organizat de grupul de inițiativă civică Încotroverzi, despre care puteți afla mai multe detalii aici: https://incotroceni.ro/proiecte/incotroverzi/.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Sector 5 prin Centrul Cultural și de Tineret ,,Ștefan Iordache''.
Festivalul face parte dintr-un proiect susținut prin programul Inclusiv în cartier, inițiat de Fundația Comunitară București și finanțat de Banca Transilvania.
Program
☘️ Dezbateri, discuții, prezentări:
- 11:00-12:00 | Cum prevenim generarea de deșeuri
- 13:00-14:00 | Cum valorificăm resturile biodegradabile - compost
- 15:00-16:00 | Cum punem presiune asupra factorilor de decizie
- 17:00-18:00 | Cum descreștem - mai mult, cu mai puțin
- 19:00-20:00 | Cum intră în colaps o civilizație complexă
☘️ Ateliere pentru copii și adulți:
- 10.00-20.00 | Upcycling textile, cu Cristina Cristina
- 10.00-20.00 | Joc interactiv Colaj Climatic, cu Climato Sfera
- 11:30-13:00 | Să împrietenim copiii cu natura, cu Cântec de păpădie și Ana în pijama
- 11:00-11.40 | Învățăm să facem brioșe raw vegane, cu Lorelicious
- 12.00-13.00 | Atelier de cosmetică naturală, cu Pansea
- 13.00-14.00 | Băutură din ciocolată, cu Ștefan Niță
- 14.00-16.00 | Confecționare accesorii, cu Atelierele de Meșteșug
- 14.00-16.00 | Provocări pe două roți, cu Drop
- 15.00-16.00 | Eco-obiceiuri, cu Ecologos
- 17.30-19.00 | Workshop despre băuturile fermentate, super-alimente și cremele tartinabile, cu Samsara
☘️ Expozanți:
- mâncare și băutură: TRAI-v-ING, Sara Green, Prăjitura din natură, Lorelicious, Tonic-Blend Kombucha, Bio&Co, Ștefan Niță, Samsara, Friddi
- haine și accesorii: REDU, Atelier Merci, remesh, Twigs and bark, Atelierul de Pânză, LAILUI produse pentru casă,
- cosmetice și de îngrijire: Magazin Zero Waste, Panseea
- decorațiuni și mobilier: Wood be nice, Stycle, Tubatect, Mara cu Noroc, I wood be
- soluții de filtrare a apei: Filtre-Doulton
- soluții de curierat eco-friendly: Drop
- construcții și amenajare: EFdeN
- managementul deșeurilor: Recicleta, Educlick, O mână de ajutor, Grădina Molcom
- cărți și instrumente educative: Seneca, Ecologos, Micile Bucurii, Cântec de păpădie, Cristina Cristina, Atelierele de Meșteșug
- activism: Declic, Greenpeace, Mai bine
Valorile Trifoi Fest, în practică
Trifoi Fest a fost conceput în jurul a 6 valori: circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient. Organizatorii consideră că sunt valorile care pot aduce societatea mai aproape de o lume mai echitabilă, cu mai puțină suferință pentru cei expuși la nedreptate sau dezastre ecologice.
Circular
Vor fi prezenți expozanți care au afaceri din sfera economiei circulare: fie au un impact redus asupra mediului, fie folosesc materiale durabile sau refolosesc resturi de materiale. Se va acorda de asemenea atenție la deșeurile produse în cadrul evenimentului. Participanții sunt încurajați să vină cu propriile recipiente pentru mâncare, iar din resturile alimentare și ambalaje biodegradabile vor fi transformate în compost.
Local
Comercianții cu mâncare sunt încurajați să ofere mai ales hrană din ingrediente locale, de sezon. Comercianții din sectorul non-food sunt mici producători locali de obiecte confecționate în serie mică, uneori chiar manual, cu respect pentru sol, aer, natură.
Organic
Li se recomandă comercianților cu mâncare să folosească ingrediente organice, produse cu respect față de natură și alte vietăți. Principiul se aplică și pentru comercianții de produse non- food, încurajați să vină cu produse din materiale naturale, organice, ecologice. De asemenea, va fi prezent și un producător de legume organice.
Vegan
Toate produsele din cadrul Trifoi Fest vor fi vegane, atât mâncarea, cât și produsele non-food. Astfel, se diminuează semnificativ impactul asupra mediului, reducând amprenta de carbon, consumul de apă și impactul asupra biodiversității. De asemenea, este adus în prim plan și aspectul etic al veganismului, o practică antispeciistă și antiviolență.
Ecologic
Apă: Participanții vor avea la dispoziție apă filtrată gratuit și o zonă pentru spălat recipientele reutilizabile.
Energie: Evenimentul se va desfășura într-un spațiu cu acces la rețeaua energetică națională, pentru a evita folosirea de generatoare cu benzină/ motorină.
Transport: Participanții sunt încurajați să vină cu bicicleta sau cu transportul în comun. Organizatorii vor folosi mașina doar când au de transportat obiecte voluminoase.
Rezilient
Trifoi Fest este unul dintre instrumentele prin care organizatorii încearcă să acționeze și să se adapteze în faţa crizei ecologice şi a dezastrelor care vor pune presiune pe sistemul actual, sortit colapsului. Trifoi Fest va deveni un catalizator al schimbării modului în care se organizează evenimente în România și va ajuta la construirea rezilienței pentru viitor.