Trei săptămâni până la alegeri: Cum arată sondajele Harris-Trump. Număr record de voturi în unul dintre statele-cheie

Trei săptămâni până la alegeri: Cum arată sondajele Harris-Trump. Număr record de voturi în unul dintre statele-cheie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Kamala Harris și Donald Trump rămân blocați într-o cursă strânsă pentru a câștiga alegerile prezidențiale din SUA, din 5 noiembrie, arată cele mai recente sondaje. În același timp, se înregistrează mișcări-surpriză la vot, în statele-cheie, care vor decide câștigătorul. În Georgia, marți, s-a înregistrat un număr-record de voturi anticipate – peste 328.000 de voturi, comparativ cu 136.000 de voturi, în 2020.

Umăr la umăr

Vicepreşedinta democrată Kamala Harris îşi menţine un avans marginal de 3 puncte procentuale – aflat în marja de eroare – faţă de republicanul Donald Trump, fiind cotată cu 45% faţă de 42% din intenţiile de vot, potrivit celui mai recent sondaj Reuters / Ipsos, care arată că cei doi rămân blocaţi într-o cursă strânsă pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie.

În timp ce diferenţa dintre cei doi rămâne constantă comparativ cu un sondaj Reuters/Ipsos realizat cu o săptămână înainte, noul sondaj, care s-a încheiat duminică, dă semne că alegătorii - în special democraţii - ar putea fi mai entuziasmaţi de alegerile din acest an decât au fost înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020, când democratul Joe Biden l-a învins pe Trump.

ADVERTISING

O proporţie de 78% dintre alegătorii înregistraţi consultaţi în cursul acestui sondaj efectuat timp de trei zile - inclusiv 86% dintre democraţi şi 81% dintre republicani - au declarat că sunt „complet siguri” că vor vota în alegerile prezidenţiale.

Ponderea respondenţilor siguri că vor vota a crescut de la 74% într-un sondaj Reuters/Ipsos efectuat în perioada 23-27 octombrie 2020, când 74% dintre democraţi şi 79% dintre republicani spuneau că sunt siguri că vor vota.

Sondajul a avut o marjă de eroare de 4 puncte procentuale.

Kamala Harris a intrat în cursă în iulie, moment în care Donald Trump era considerat candidatul cu cele mai mari șanse de a câștiga, fiind avantajat de percepția publicului că va gestiona mai bine economia, după mai mulţi ani de inflaţie ridicată sub administraţia Biden.

Percepțiile după intrarea în cursă a Kamalei Harris sunt că democrata are un atu în fața lui Trump când vine vorba despre politica de sănătate şi gestionarea extremismului politic. Totuși, economia SUA rămâne principala problemă pe care o percep alegătorii, care mai cred că Trump este cel mai bun administrator economic.

ADVERTISING

Harris l-a devansat pe Trump cu 5 puncte - 43% la 38% - atunci când alegătorii au fost rugaţi să aleagă cine a fost mai bun pentru gestionarea extremismului politic şi a ameninţărilor la adresa democraţiei și cu 14 puncte procentuale în ceea ce priveşte politica în domeniul sănătăţii.

În schimb, Trump o conduce pe Harris cu 45% la 40% atunci când alegătorii au fost întrebaţi cine este candidatul mai bun pentru „economie, şomaj şi locuri de muncă”, categorie pe care 26% dintre respondenţii sondajului au ales-o ca fiind cea mai mare problemă cu care se confruntă naţiunea, comparativ cu 23% care au ales extremismul politic şi 3% care au spus asistenţa medicală.

Avantajul de 5 puncte al lui Trump în ceea ce priveşte economia este de comparat cu un avantaj de 2 puncte în sondajul din 20-23 septembrie.

În timp ce sondajele naţionale, inclusiv sondajele Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele colegiului electoral pentru fiecare stat în parte determină câştigătorul, şapte state fiind susceptibile de a fi decisive. Sondajele au arătat că Harris şi Trump sunt la egalitate în aceste state, cu multe rezultate în marja de eroare.

ADVERTISING

Având în vedere concurenţa strânsă, eforturile candidaţilor de a se asigura că susţinătorii lor votează efectiv vor fi, probabil, esenţiale în stabilirea câştigătorului.

Număr record de voturi anticipate în Georgia, unul dintre statele decisive

În timpul acesta, un număr record de voturi anticipate a fost dat, în Georgia, locuitorii mergând la urne într-unul dintre cele mai importante state decisive care se confruntă cu urmările uraganului Helene şi cu schimbări controversate ale administraţiei electorale care au provocat un val de procese, potrivit CNN.

Mai exact, peste 328.000 de voturi au fost acordate marţi, a afirmat pe reţeaua X Gabe Sterling, de la biroul secretarului de stat din Georgia. Recordul precedent pentru prima zi a fost de 136.000 de voturi, în 2020, a adăugat el.

Acest stat decisiv este unul dintre cele mai îndeaproape monitorizate la aceste alegeri, în timp ce fostul preşedinte Donald Trump încearcă să îl recâştige după ce, în urmă cu patru ani, a pierdut acolo în faţa preşedintelui Joe Biden la o diferenţă mică, ceea ce a făcut a Trump şi aliaţii să încerce, fără succes, să întoarcă rezultatul.

Aceste încercări au fost foarte importante în acest an, când noi schimbări în modul în care statul desfăşoară alegerile au fost aprobate de membrii republicani ai Comisiei Electorale a Statului, făcând ca democraţii şi alţii să deschidă procese, multe încă nesoluţionate, în timp ce ziua alegerilor se apropie.

În pofida prezenţei ridicate la vot de marţi, procesul pare să fi decurs mai uşor în acest an pentru unii votanţi din zona Atlanta care au discutat cu CNN.

„Ultima dată când am votat, am votat în oraş şi cozile erau până afară. Erau poate cam trei persoane care lucrau. Aşa că oamenii pe bună dreptate au început să plece pentru că aşa era situaţia. Spuneau: durează prea mult, nu pot aştepta, trebuie să mă întorc la serviciu. Dar aici nu, a fost uşor”, a afirmat Corine Canada.

Unele părţi ale statului încă nu au revenit la normal după uraganul Helene, care a lovit SUA luna trecută şi a declanşat haos în mai multe state din sud-est.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇