Tot mai multe state europene iau modelul Franței: Vor recunoaște Palestina la o conferință ONU

Tot mai multe state europene iau modelul Franței: Vor recunoaște Palestina la o conferință ONU
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Miniștrii de Externe din mai multe țări europene urmează să-și anunțe intenția de a recunoaște Palestina ca stat în cadrul unei conferințe ONU privind soluția cu două state, organizată luni și marți la New York, a anunțat șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot.

Franța, care coprezidează evenimentul alături de Arabia Saudită, va deveni în septembrie primul stat membru G7 care recunoaște oficial Palestina, în cadrul Adunării Generale a ONU.

Într-un interviu acordat publicației La Tribune Dimanche, Barrot a subliniat că această conferință marchează o premieră: „Pentru prima dată, țările arabe vor condamna mișcarea Hamas și vor cere dezarmarea sa, consacrând izolarea definitivă a acesteia”.

Deși nu a precizat ce țări europene vor face acest pas, ministrul a confirmat că acestea se vor alătura grupului statelor care au recunoscut deja Palestina, printre care Spania, Irlanda, Polonia și Suedia. Franța speră să deschidă astfel calea unor noi recunoașteri diplomatice în UE și în afara ei.

Sprijin internațional pentru o nouă viziune post-conflict

Conferința ONU privind soluția cu două state trebuia să aibă loc inițial în iunie, dar a fost amânată din cauza escaladării conflictului dintre Israel și Iran. Începând de luni, reuniunea are loc la nivel ministerial, urmând ca în septembrie să se organizeze un summit de rang înalt, în paralel cu Adunarea Generală a ONU.

„Perspectiva unui stat palestinian nu a fost niciodată mai amenințată și mai necesară”, a avertizat Barrot, invocând distrugerea Fâșiei Gaza, extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania și lipsa unei reacții ferme din partea comunității internaționale.

Oficialul francez a adăugat că este „iluzoriu” să se obțină un armistițiu durabil și eliberarea ostaticilor fără o perspectivă politică clară. În acest context, Franța și Arabia Saudită vor propune o viziune comună pentru perioada post-conflict: reconstruirea Gazei, garantarea securității și instaurarea unei guvernări viabile, într-un cadru care să faciliteze implementarea soluției cu două state.

Poziții divergente în Europa

Franța își asumă un rol de lider în acest proces, dar pozițiile europene rămân neomogene. Premierul britanic Keir Starmer a declarat că recunoașterea Palestinei de către Regatul Unit trebuie să facă parte dintr-un „plan global”, în timp ce Germania a transmis că nu are în vedere un astfel de pas pe termen scurt.

Ministrul Barrot a susținut că inițiativa este „perfect compatibilă cu logica Acordurilor Abraham”, acordurile de normalizare semnate în 2020 între Israel și mai multe state arabe, și ar putea chiar contribui la extinderea acestor acorduri, cu sprijinul administrației americane.

Potrivit AFP, 142 din cele 193 de state membre ONU recunosc în prezent Palestina ca stat, în urma proclamării sale unilaterale în 1988.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇