Pakistanul a dispus ca toți solicitanții de azil afgani de pe teritoriul său să părăsească țara până luna viitoare.
Înmulțirea atacurilor de la granița dintre Pakistan și Afganistan, pe care Islamabadul le atribuie țării vecine, a dus la escaladarea tensiunii în zonă anul acesta și a alimentat resentimentele împotriva refugiaților afgani. Autoritățile din Pakistan au anunțat că vor expulza imigranții ilegali din Afganistan, relatează BBC.
Decizia pune presiune pe guvernul taliban, care a făcut apel la țara vecină să-și revizuiască decizia "inacceptabilă". Autoritățile de la Kabul au negat în repetate rânduri că ar fi pus refugiați la dispoziția militanților care atacă Pakistanul, iar Zabihullah Mujahid,, purtătorul de cuvânt al administrației talibane de la Kabul, a afirmat recent că refugiații afgani nu sunt implicați în problemele de securitate ale Pakistanului.
Săptămâna trecută, o explozie produsă în orașul Mastung de lângă granița cu Afganistanul a ucis cel puțin 50 de persoane, în timpul unei sărbători religioase.
Ministrul pakistanez de Interne, Sarfraz Bugti, nu a făcut vreo referire directă la acest incident când a anunțat că vor fi luate măsuri împotriva afganilor aflați ilegal în țara sa.
Dreptul de a căuta refugiu într-o țară străină este stabilit de prevederile internaționale. Pakistanul a primit sute de mii de refugiați afgani în timpul deceniilor de război, îndeosebi după ce talibanii au revenit la putere în Afganistan în 2021, în urma retragerii trupelor americane.
Aproximativ 1,3 milioane de afgani sunt înregistrați ca refugiați, în timp ce alți 880.000 au primit statut legal pentru a rămâne în Pakistan, potrivit ONU. Însă alte 1,7 milioane de persoane se află ilegal în țară, a spus Bugti marți, referindu-se la migranții care încă nu au primit statutul de refugiați.
Oficialul a subliniat că migranții trebuie să părăsească țara până la sfârșitul acestei luni, voluntar sau prin deportare forțată. "Dacă nu pleacă… atunci vor fi folosite toate instituțiile de aplicare a legii din provincii sau guvernul federal pentru a-i deporta", a anunțat Bugti, fără a oferi detalii despre modul în care se va desfășura această operațiune.
Ministrul a anunțat și crearea unui grup de lucru, care va identifica și confisca toate afacerile și bunurile afganilor care se află ilegal în Afganistan.
Ambasada afgană din Pakistan susține că autoritățile au început deja să ia măsuri punitive: în ultimele două săptămâni, peste 1.000 de afgani au fost reținuți, a scris ambasada pe rețeaua X.
Publicația locală APP a relatat că Islamabadul intenționează ca toți afganii să părăsească Pakistanul, inclusiv cei cu statut legal și cei care au reședință, citând surse din cadrul guvernului.
Bugti a spus că din ianuarie s-au produs 24 de atacuri kamikaze cu bombă, punând mai bine de jumătate din acestea pe seama militanților care operează din Afganistan. El a anunțat instituirea unor restricții mai dure la intrarea în Pakistan de la 1 noiembrie, urmând ca doar deținătorii de viză și de pașaport să primească drept de intrare în țară.
În prezent, cetățenii afgani pot intra în Pakistan pe baza cărții de identitate. Numeroși afgani caută documente pentru a pătrunde în Pakistan, iar obținerea de vize și pașapoarte s-a transformat într-un proces care durează mai multe luni.
T.D.