Steve Bannon, fost consilier al lui Donald Trump, a fost arestat. Ce acuzații i se aduc

Steve Bannon, fost consilier al lui Donald Trump, a fost arestat. Ce acuzații i se aduc

Fostul consilier al lui Donald Trump, Steve Bannon, a fost arestat la New York. El este pus sub acuzare pentru deturnare de fonduri, după ce ar fi folosit pentru uz personal bani strânşi într-un fond participativ pentru construirea zidului de la frontiera cu Mexicul.

Împreună cu trei complici, consilierul Bannon a strâns 25 de milioane de dolari pentru a împlini visul lui Donald Trump de la graniţa de sud. Din aceştia, a sustras mai mult de un milion prin intermediul unui ONG pe care îl controla şi a cheltuit sute de mii pentru a-şi finanţa un mod de viaţă luxos.

Toţi cei patru inculpaţi sunt puşi sub acuzare pentru asociere la delapidare şi asociere la spălare de bani şi riscă cel puţin 20 de ani de închisoare.

ADVERTISING

Procurorii federali din Manhattan (New York) au anunţat că Steve Bannon este inculpat împreună cu Brian Kolfage, Andrew Badolato şi Timothy Shea pentru fraude dintr-un fond de 25 de milioane de dolari colectat în cadrul campaniei denumite "Noi construim zidul".

Bannon a înșelat sute de mii de donatori

Potrivit unor surse judiciare citate de CNN, Steve Bannon a fost arestat preventiv şi va compărea în scurt timp în instanţă.

"Inculpaţii Brian Kolfage, Steve Bannon, Andrew Badolato şi Timothy Shea, alături de alte persoane au orchestrat o schemă de înşelare a sute de mii de donatori, inclusiv donatori din districtul sudic al New York-ului, în legătură cu o campanie online de colectare a fondurilor numită ”Noi construim zidul”, prin care s-au colectat peste 25 de milioane de dolari pentru construirea unui zid la frontiera sudică a Statelor Unite", se arată în rechizitoriul elaborat de procurorii din Manhattan.

ADVERTISING

Steve Bannon s-a alăturat în anul 2016 echipei de campanie a lui Donald Trump, devenind în scurt timp unul dintre principalii consilieri privind strategia politică. Anterior, a fost preşedinte al site-ului de ştiri Breitbart, ofiţer al Forţelor Navale şi investitor bancar.

După ce Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA, Steve Bannon a devenit consilier prezidenţial pentru strategii politice, fiind considerat, potrivit CNN, factorul de elaborare a ideologiei "naţionaliste" a Administraţiei de la Washington.

Bannon a fost demis de Trump după 7 luni

Preşedintele Donald Trump l-a demis pe Steve Bannon după şapte luni de la începerea mandatului, fiind nemulţumit că acesta contestase abordarea sa faţă de Coreea de Nord şi făcuse modificări la Departamentul de Stat.

ADVERTISING

Steve Bannon a fost membru al conducerii firmei Cambridge Analytica. Compania specializată în analizarea datelor online a fost implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, fiind acuzată că a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "război psihologic".

Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, care a fost deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi care a fost condusă de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale.

De asemenea, Steve Bannon a fost audiat de echipa procurorului special Robert Mueller, care a anchetat cazul presupuselor contacte cu Rusia ale echipei de campanie a lui Donald Trump. În cadrul investigaţiei, Steve Bannon a fost întrebat şi despre demiterea directorului FBI James Comey şi a consilierului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională Michael Flynn.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇