Soluția lui Roman Abramovici pentru a-și feri flota de iahturi de sancțiunile occidentale (Foto)

Soluția lui Roman Abramovici pentru a-și feri flota de iahturi de sancțiunile occidentale (Foto)

Oligarhul rus Roman Abramovici și-a adus mutat recent și ultimele două ambarcațiuni, care încă se mai aflau în pericol să fie confiscate, la aproape jumătate de an de când a fost pus pe lista neagră a Occidentului, după invazia rusă în Ucraina.

Soluția sa a fost să ducă totul în Turcia. Ultimele doua iahturi care s-au alăturat flotei lui Abramovici în apele turcești sunt „Garcon” și „Halo”. După izbucnirea războiului din Ucraina, acestea au rămas în portul Falmouth, din insula Antigua și Barbuda, situată în estul Mării Caraibelor, la limita cu Oceanul Atlantic, scrie La Stampa.

ADVERTISING

Legile țării insulare prevăd confiscarea iahturilor doar în cazul în care proprietarul este vinovat pentru comiterea unei infracțiuni, astfel că ambarcațiunile lui Abramovici au rămas acolo până au plecat spre portul turc Gocek, unde au ajuns cu câteva zile în urmă.

„Garcon" și „Halo" au acostat lângă celelalte două iahturi ale magnatului rus. Acestea au fost trimise în Turcia încă din luna martie, urmând trasee bine studiate pentru a evita apele internaționale și aplicarea sancțiunilor.

ADVERTISING

Cum și-a mutat navele „amiralul" Abramovici

În primele zile ale conflictului, cel mai mare iaht deținut de Abramovici, „Eclipse", în valoare de 600 de milioane de dolari, a fost ancorat în portul Mugla, din provincia turcă Marmaris, în apropiere de locul în care se afla cealaltă ambarcațiune, „My Solaris", în valoare de 780 de milioane de dolari. Ambele sunt înregistrate în Maldive.

Totuși, faptul că „My Solaris" a rămas în Cruise Port din stațiunea Bodrum, a atras atenția autorităților britanice, care au remarcat că portul turistic este listat la bursa londoneză, așa că au plecat în Gacek.

ADVERTISING

Potrivit presei turce, povestea s-ar putea repeta în următoarele luni. Odată cu venirea toamnei, iahturile vor trebui să ridice ancora și să pornească spre destinații mai calde.

Decizia guvernului de la Ankara de a nu aplica sancțiuni economice Rusiei și de a lăsa deschis spațiul aerian pentru aeronavele din această țară a făcut din Turcia una dintre puținele locuri în care rușii se pot refugia. Aproximativ 20.000 de cetățeni ruși, printre care dizidenți, jurnaliști, profesori și cercetători, precum și oligarhi apropiați de Vladimir Putin, au plecat în Turcia după invadarea Ucrainei.

Roman Abramovici este considerat unul dintre puținii oameni capabili să medieze relația Occidentului cu Kremlinul. El a fost prezent pe 29 martie la Istanbul, când delegațiile Rusiei și ale Ucrainei s-au întâlnit pentru o rundă de negocieri de pace și s-a zvonit că s-a deplasat și la Kiev în acest sens. Cert este că eforturile sale de până acum nu au dat roade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇