Sibienii care au fost prinși băuți la volan au ajuns să mituiască agenți de poliție pentru a le finaliza mai repede dosarele şi a fi trimiși în judecată, astfel încât să își poată recupera carnetul de șofer.
Deși au o complexitate redusă, dosarele penale deschise pe numele celor prinși că au consumat alcool înainte să se urce la volan durează și doi ani până când ajung în fața judecătorilor. În toată această perioadă permisele de conducere rămân suspendate, informează Turnul Sfatului.
„Este o situație total anormală. Oameni prinși cu alcoolemie la volan, care își recunosc faptele, care nu caută să obstrucționeze cu nimic derularea anchetelor, așteaptă cu anii să se finalizeze rechizitoriul și să fie trimiși în judecată. În toată această perioadă carnetele lor de șofer sunt suspendate, fapt care le afectează direct viața și nu din vina lor: nu este echitabil ca o lucrare penală pentru o astfel de speță să dureze atât de mult.
Sunt cazuri în care oamenii ajung să încerce, efectiv, să mituiască agenți de poliție cu rugămintea de a le fi finalizate mai repede dosarele pentru a fi trimiși în judecată, proces la finalul căruia, în funcție de pedeapsă, să își poată recupera carnetul de șofer”, a declarat un avocat din Sibiu, citat de Turnul Sfatului.
Bogdan Nicolae Dancu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, afirmă că există întârzieri din cauza personalului redus al Poliției și Parchetului.
„Probatoriul unor astfel de dosare implică și opiniile unor specialiști, ale unor medici legiști, iar când ajung la dosar aceste opinii se dispune continuarea urmăririi penale, este pusă în mișcare urmărirea penală, se administrează probatorii, martori și, de multe ori, au existat întârzieri din cauza personalului redus al Poliției și Parchetului.
La Mediaș, de exemplu, a fost un singur procuror anul trecut. El nu are numai dosare rutiere, ci și furturi, tâlhării și așa mai departe, deci e imposibil să le rezolve într-un timp rapid”, a spus Bogdan Nicolae Dancu.