Secretarul general al ONU denunţă o intervenție străină fără precedent în Libia, cu arme sofisticate și mercenari

Secretarul general al ONU denunţă o intervenție străină fără precedent în Libia, cu arme sofisticate și mercenari

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat miercuri o „interferenţă străină care a atins niveluri fără precedent” în Libia, prin „livrarea de echipamente sofisticate şi numărul mercenarilor implicaţi în lupte”, potrivit France Presse.

Pronunţându-se în cursul unei videoconferinţe ministeriale a Consiliului de Securitate, Antonio Guterres şi-a exprimat îngrijorarea faţă de regruparea forţelor militare în jurul oraşului Sirt, situat la jumătatea drumului între Tripoli în vest şi Benghazi în est.

Forţele Guvernului de uniune naţională libian (GNA), cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, „cu un sprijin extern semnificativ, continuă să avanseze spre est şi sunt în prezent la 25 km vest de Sirt”, a spus el. În trecut, forţele GNA au încercat în două rânduri să cucerească oraşul, a precizat secretarul general al ONU.

ADVERTISING

Trupe străine sunt implicate direct în lupte

Susţinut de Turcia, GNA se opune forţelor mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, sprijinit în special de Egipt şi Emiratele Arabe Unite.
"Suntem foarte preocupaţi de concentrarea militară alarmantă în jurul oraşului şi de înaltul nivel de interferenţă străină directă în conflict, cu încălcarea embargoului asupra armelor decretat de ONU, a rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi a angajamentelor asumate de statele membre la Berlin" în ianuarie, a insistat Antonio Guterres.

El nu a nominalizat nicio ţară în mod special, însă în zonă sunt implicate activ Rusia, Turcia, Siria, precum și diferite grupări islamiste.

Secretarul general a mai indicat că discuţiile duse de ONU cu reprezentanţi militari ai celor două părţi se referă în special la "plecarea mercenarilor străini", o "cooperare antiteroristă", o "dezarmare şi o demobilizare", precum şi la "posibilitatea unui mecanism de încetare a focului".

El a evocat de asemenea, fără să detalieze, posibilitatea creării unei "zone demilitarizate" al cărei control ar fi încredinţat misiunii ONU prezente în Libia.

Prezenţa în Libia a mercenarilor ruşi şi sirieni (afiliaţi regimului sirian, potrivit celor care luptă împotriva trupelor lui Haftar, şi aparţinând opoziţiei pentru cei prezenţi alături de forţele GNA) a fost adeseori evocată de la începutul anului.

Ultimele acţiuni militare la sud de Tripoli şi în regiunea Tarhuna s-au tradus prin refugierea din calea luptelor a aproape 30.000 de persoane, ridicând numărul celor strămutaţi în Libia la circa 400.000, a mai spus Guterres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇