Posibilă scurgere de informații la programul „Casa Verde” 2023

Posibilă scurgere de informații la programul „Casa Verde” 2023
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai multe persoane care au aplicat, anul acesta, pentru a accesa fonduri în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au reclamat că au fost contactate de către operatori economici care şi-au oferit serviciile.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă că va pune la dispoziţia organelor de control toate datele care să ducă la clarificarea situaţiei legate de posibila scurgere de informaţii din instituţie.

„Având în vedere sesizările scrise şi telefonice primite de la cetăţeni prin care au fost semnalate posibile scurgeri de informaţii cu datele de identificare ale beneficiarilor înscrişi în anul 2023 în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice şi care ulterior ar fi fost contactaţi de diverşi operatori economici pentru a-şi oferi serviciile, Administraţia Fondului pentru Mediu va pune la dispoziţia Corpului de control al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor absolut toate documentele solicitate astfel încât să se clarifice în cel mai scurt timp situaţia”, anunţă, vineri, AFM.

ADVERTISING

Instituţia precizează că în prezent derulează procesul de încheiere a contractelor de participare cu instalatorii.

„Ulterior, aceştia vor transmite garanţia de participare în cadrul programului, iar Administraţia Fondului pentru Mediu va publica lista cu instalatorii validaţi. După această etapă, va fi permisă selectarea în aplicaţie a unui instalator de către solicitanţii care s-au înscris în program”, precizează AFM.

Sute de mii de oameni au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, anul acesta înscrierile încheindu-se în luna iunie.

ADVERTISING

În 9 iunie site-ul AFM, www.afm.ro, a fost ţinta unui atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service), fiind aproximativ 3,6 milioane de cereri de accesare din ţări precum: Thailanda, Hong Kong, China, India, Korea de Sud, Bangladesh, SUA, Brazilia, Argentina, Yemen, Africa de Sud, Croaţia, Rusia, Ungaria şi Serbia.

”În urma unei analize interne, s-a stabilit faptul că atacul nu viza obţinerea de informaţii şi date despre proiectele şi programele Administraţiei Fondului pentru Mediu, ci s-a dorit sabotarea Programului Casa Verde Fotovoltaice.

ADVERTISING

Din fericire, infrastructura informatică pusă la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice a rezistat atacului cibernetic şi programul s-a desfăşurat în condiţii normale. Astfel, 10.620 de persoane fizice din Regiunea Sud – Est, din judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea au putut să îşi depună dosarele de finanţare şi au epuizat bugetul de 212.400.000 de lei alocat acestei regiuni în 6 minute”, a transmis, în 12 iunie, AFM.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇