Schimb de focuri, decese și cozi uriașe în Noua Caledonie. Mii de oameni au rămas blocați pe insule (Video)

Schimb de focuri, decese și cozi uriașe în Noua Caledonie. Mii de oameni au rămas blocați pe insule (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un bărbat a murit şi alţi doi au fost răniţi, sâmbătă, în Noua Caledonie, într-un schimb de focuri la o baricadă înălţată de protestatari. În plus, mii de oameni sunt blocaţi pe insulele din Pacific, pentru că zborurile au fost suspendate. Magazinele s-au închis, iar la cele rămase deschise sunt cozi uriaşe şi nu prea mai au ce vinde.

Acest deces majorează la şase numărul de morţi în revoltele care au izbucnit săptămâna aceasta în arhipelagul francez din Pacificul de Sud, informează France Info.

În capitala Nouméa, localnicii au probleme cu aprovizionarea. Multe supermarketuri și-au închis porțile, iar afacerile care rămân deschise se confruntă cu dificultăți de aprovizionare din cauza blocajelor rutiere. În plus, s-au format cozi uriaşe.

ADVERTISING

Premierul francez, Gabriel Attal, a anunțat înființarea unui pod aerian, care să permită sosirea a o mie de polițiști și jandarmi, dar să şi asigure aprovizionarea cu alimente a insulelor.

Nouvelle-Calédonie : de longues files d'attente devant les supermarchés

Blocaţi pe insule

Trei cetăţeni români s-au adresat Ambasadei României la Canberra şi Consulatului General al României la Paris pentru a-şi semnala prezenţa în Noua Caledonie, anunţă MAE sâmbătă dimineaţă.

Mii de oameni sunt blocaţi din cauza lipsei zborurilor comerciale din şi spre arhipelag. În total 3.200 de persoane nu pot părăsi insulele sau nu pot reveni aici, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului, Gilbert Tyuienon, citat de AFP.

ADVERTISING

Zborurile comerciale sunt suspendate începând de marţi, din cauza revoltelor care au cuprins acest teritoriu francez, soldate cu şase morţi şi sute de răniţi.

Cele mai grave violenţe din 1980

Violenţele sunt cele mai grave survenite în Noua Caledonie din anii '80, pe fondul mişcării de independenţă şi de contestare a unei reforme electorale votate la Paris, scrie AFP citată de Agerpres.

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat reforma electorală, care mai trebuie să primească trei cincimi din voturile deputaţilor şi senatorilor ce se vor reuni în Congres la Versailles în iunie, potrivit preşedintelui Macron.

ADVERTISING

Partizanii independenţei spun că acesta riscă să dilueze şi mai mult votul poporului autohton kanak.

Pentru Paris, Noua Caledonie este importantă din punct de vedere geopolitic, militar, precum şi datorită zăcămintelor de nichel.

Teritoriul, situat la circa 1.200 km est de Australia şi unde trăiesc în jur de 270.000 de locuitori, a obţinut o autonomie extinsă prin Acordul de la Nouméa.

Locuitorii au votat să rămână parte a Franţei în fiecare din cele trei referendumuri pe tema independenţei, în 2018, 2020 şi 2021. Cu toate acestea, mişcarea proindependenţă a boicotat ultimul referendum şi a anunţat că nu îi va accepta rezultatul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇