Schemă de spălare de bani, descoperită în România, la un proiect cofinanțat de UE pentru calea ferată București-Constanța

Schemă de spălare de bani, descoperită în România, la un proiect cofinanțat de UE pentru calea ferată București-Constanța
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O echipă comună de anchetă între autoritățile belgiene și române a scos la iveală o schemă de spălare de bani în țara noastră. Schema era asociată cu un proiect de infrastructură feroviară finanțat de UE în România.

Ancheta a fost sprijinită de Eurojust, organismul de coordonare judiciară al UE. A participat și Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

”Patru oameni, doi români și doi italieni, au fost inculpați pentru spălare de bani, trafic de influență și evaziune fiscală. Au fost confiscate diverse active și conturile bancare au fost înghețate, ca urmare a anchetei”, conform unui comunicat de presă al Eurojust.

ADVERTISING

Ancheta s-a axat pe presupuse infracțiuni de corupție și spălare de bani comise în legătură cu două contracte diferite de dezvoltare a infrastructurii feroviare din România, care au obținut cofinanțare din partea Uniunii Europene.

Ancheta a fost deschisă în 2016

Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile din Belgia în 2016 și apoi de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în 2017.

”Având în vedere dimensiunea transfrontalieră a activității infracționale, cei implicați au decis să înființeze o echipă comună de anchetă. Eurojust a asistat la elaborarea acordului și funcționarea echipei comune de anchetă și a oferit sprijin financiar.

ADVERTISING

De asemenea, a facilitat contactul direct între autoritățile judiciare și cele de aplicare a legii din ambele țări implicate și OLAF”, mai arată sursa citată.

În aprilie 2019, membrii echipei comune au efectuat mai multe operațiuni în Belgia și România.

”În acest timp au fost găsite dovezi de corupție și spălare de bani legate de lucrările întreprinse de o firmă de construcții italiană prin intermediul filialei sale române. Lucrările au făcut parte dintr-un proiect finanțat de UE care vizează îmbunătățirea infrastructurii feroviare dintre București și Constanța”, precizează comunicatul.

ADVERTISING

Rechizitoriul împotriva celor patru suspecți a fost emis săptămâna trecută. Dosarul a fost trimis către instanța competentă din România. Autoritățile belgiene continuă cercetările legate de activitățile infracționale comise pe teritoriul belgian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇