Premierul finlandez Sanna Marin nu va fi pedepsită pentru comportament inadecvat, potrivit unei anchete oficiale.
Consumul excesiv de alcool la o petrecere din luna august ar fi făcut-o pe Marin, cel mai tânăr şef de guvern din lume, când a fost aleasă în 2019, să nu-şi poată îndeplini atribuţiile oficiale, au fost acuzațiile din mai multe plângeri adresate cancelarului de justiţie al Finlandei, un birou independent responsabil cu supravegherea legalităţii acţiunilor miniştrilor, la care orice cetăţean poate depune o plângere. Conduita lui Marin a fost inadecvată pentru un prim-ministru şi a compromis „reputaţia şi securitatea” Finlandei, se mai arată în plângerile adresate cancelarului.
Cu toate acestea, cancelarul a conchis că Marin nu şi-a neglijat atribuţiile.
„Nu a existat niciun motiv pentru a-l suspecta pe prim-ministru de un comportament ilegal în îndeplinirea atribuţiilor sale sau de vreo neglijare a responsabilităţilor sale oficiale”, a scris Tuomas Pöysti, cancelarul justiţiei, în decizia sa.
Pöysti a precizat că plângerile nu au detaliat ce datorie oficială ar fi eşuat premierul să îndeplinească sau ce sarcini nu a putut să ducă la bun sfârşit dacă ar fi fost solicitată să facă acest lucru. El a subliniat că ar putea evalua doar „situaţiile concrete”.
La acea vreme, Marin le-a spus reporterilor că este „supărată” că înregistrările, care credea că vor rămâne private, au fost făcute publice.
„Mi-am petrecut seara cu prietenii mei, am petrecut, chiar într-un mod zgomotos, am dansat şi am cântat”, a spus ea.
Pe fondul unor informaţii nefondate conform cărora ar fi fost consumate droguri, ea a negat acuzaţia şi a efectuat un test, care s-a dovedit negativ.
„Sunt om. Şi uneori tânjesc după bucurie, lumină şi distracţie în mijlocul acestor nori întunecaţi”, a mai afirmat Marin.
Cancelarul a abordat şi plângerile referitoare la o fotografie făcută la o petrecere la reşedinţa premierului, în care modelul Sabina Särkkä şi o altă femeie se sărutau şi îşi ridicau bluzele.
Pöysti a spus că responsabilităţile sale se limitează la a judeca legitimitatea acţiunilor miniştrilor şi nu este datoria lui să evalueze dimensiunile „morale şi sociale” ale activităţilor de recreere ale unui prim-ministru sau încrederea de care se bucură.
Astfel de întrebări sunt „o chestiune care revine Parlamentului”, a spus el, adăugând că responsabilitatea politică „este cântărită periodic şi în alegerile democratice”. Reşedinţa oficială a premierului poate fi folosită pentru evenimente private, a evocat el.