În luna decembrie a acestui an, numărul zborurilor din statele europene unde locuieşte o parte semnificativă din diaspora românească a scăzut cu până la 72%, astfel că puţini români vor veni acasă de sărbători, arată datele agenţiei de turism online Vola.ro.
”Sărbătorile de iarnă au fost întotdeauna o ocazie aşteptată de românii care studiază sau muncesc în afara ţării să vină acasă, însă anul acesta zborurile către România au scăzut dramatic.
Conform ultimelor date înregistrate de Vola.ro, în luna decembrie a acestui an numărul zborurilor din statele europene unde locuieşte o parte semnificativă din diaspora românească a scăzut cu până la 72%. Astfel, Italia a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de zboruri înspre România, urmată de Germania cu o scădere de 64%, Spania cu 58%, Franţa cu 44% şi Marea Britanie cu 32%. Numărul de zboruri disponibile influenţează şi evoluţia preţurilor pe anumite rute”, arată compania.
Astfel, din datele Vola.ro reiese că preţul biletelor de avion a crescut cu aproape 21% în medie, în perioada sărbătorilor.
„Aproape 6 milioane de români trăiesc în afara ţării şi aproximativ o treime dintre aceştia veneau în ţară în preajma sărbătorilor. Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, erau doar câteva dintre rutele pe care cu greu mai puteai găsi locuri disponibile în perioada sărbătorilor.
Dacă în alţi ani ne sfătuiam turiştii să ajungă în aeroport cu 3 ore înainte de ora decolării, anul acesta îi încurajăm să călătorească cu grijă şi precauţie şi să efectueze doar zborurile absolut necesare. Companiile aeriene şi aeroporturile şi-au eficientizat până aproape de perfecţiune sistemul de curăţenie şi dezinfectare a spaţiilor publice şi a aeronavelor şi sperăm că în curând călătoriile vor reintra pe făgaşul normal”, a declarat Claudia Tocilă, director marketing Vola.ro
Marea Britanie – România, cea mai activă rută de sărbători
Conform datelor Vola.ro, peste 50% dintre românii care vin acasă de sărbători au ca punct de plecare aeroporturi din Marea Britanie, Germania şi Italia. S-a observat o scădere mai mică a zborurilor efectuate de sărbători din Marea Britanie şi o cerere constantă pentru această rută de călătorie chiar şi dacă Marea Britanie a fost inclusă pe lista galbenă a României.
Cel mai ieftin zbor rezervat anul acesta a fost din Marea Britanie spre România şi a costat 5,75 euro/persoană, zbor dus-întors. Comparativ cu 2019 se observă o scădere a tarifului, când cel mai ieftin zbor a fost 12 euro/persoană, zbor dus-întors. Pe de altă parte, cea mai scumpă destinaţie a anului a fost Suedia, unde preţul unui bilet de avion înspre România a costat 835 euro/persoană, o creştere de 15% faţă de 2019, când preţul cel mai scump al unui bilet de avion a fost 726 euro/persoană.
Anul acesta, preţul unui bilet de avion a crescut în medie cu 21%, comparativ cu 2019. Astfel, preţul mediu pentru un zbor din Marea Britanie în România a costat 172 euro/persoană, o creştere cu 19% faţă de anul precedent. Costul mediu al unui zbor din Franţa a costat în 2020 186 euro/persoană, semnificând o creştere de 22% faţă de 2019.
Românii care au venit în ţară anul acesta din Germania au cheltuit în medie cu 15% mai mult faţă de anul trecut, respectiv 168 euro/persoană versus 146 euro/persoană în 2019. Zborurile dinspre Spania au avut cea mai mare creştere, în medie cu 27% faţă de anul trecut, iar românii au plătit în acest an 185 euro/persoană, zbor dus-întors.
S-a observat o scădere în tarifele pentru zborurile din Italia către România de 15%, iar costul mediu al unui zbor în 2020 a fost de 95 euro/persoană, comparativ cu 112 euro/persoană anul trecut. De asemenea, costul mediu al zborurile interne pe teritoriul ţării a fost mai mic anul acesta cu 18%, când românii au achitat în medie 73 euro/persoană pe un zbor, faţă de 89 euro/persoană pentru un zbor în 2020, arată datele companiei.
Un alt trend important observat de cei de la Vola.ro a fost interesul crescut al diasporei pentru zborurile cu asigurare medicală inclusă. În decembrie 2020, rezervarea călătoriilor cu asigurare medicală a crescut cu 38% faţă de 2019. Din cauza contextului actual, tot mai mulţi români doresc să achiziţioneze odată cu biletul de avion şi o asigurare medicală care acoperă inclusiv riscuri asociate Covid-19.
În 2019, Vola.ro a avut o cifra de afaceri de aproximativ 10,6 milioane de euro la un volum de tranzactii de 71 milioane euro.