România a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) un proces intentat de doi deținuți israelieni, nemulțumiți de mâncarea kosher pe care o primeau.
Cei doi, de religie evreiască, sunt Kastro Charli și Erlich Nehmeia, potrivit Just News.
Deținuți într-o închisoare din țara noastră, ei au reclamat că România încalcă articolul 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului – Libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie.
Mai exact, ei au reclamat că statul român nu a adoptat nicio legislație care să recunoască religia evreiască și să stabilească cerințele pentru hrană.
Kastro Charli și Erlich Nehmeia au mai spus că au fost nevoiți să obțină o hotărâre judecătorească pentru a li se acorda dreptul de a beneficia de mese conforme cerințelor religiei lor.
De asemenea, s-au plâns că decizia nu a avut efect asupra perioadei anterioare pronunțării acesteia.
În plus, au susținut că prețurile percepute de magazinul închisorii sunt uriașe, iar anumite produse nu sunt certificate kosher.
Argumentele României
În schimb, Guvernul României a precizat că cei doi au beneficiat de ”standardul alimentar nr. 18”, aplicabil prizonierilor bolnavi care au fost adepți ai altor religii, mai scrie sursa citată.
De altfel, la închisoarea Rahova a fost amenajată o bucătărie pentru pregătirea meselor kosher, la care sunt aduși prizonieri evrei.
În plus, condițiile pentru pregătirea meselor a fost aprobată de fundația Chabad Lyubavitshi. Organizația a și dat produse alimentare. În plus, președintele fundației a mers la închisoare pentru a verifica bucătăria.
Apoi, mai mulți reprezentanți ai organizației au vizitat reclamanții în detenție și le-au adus obiecte de cult și produse specifice.
În fine, autoritățile au cerut managerilor magazinului din închisoare să scadă prețurile la alimentele kosher atunci când ajungeau peste medie.
Decizia CEDO
CEDO a stabilit că autoritățile din România au făcut tot au putut pentru a respecta convingerile religioase ale deținuților.
Astfel, nu a existat nicio încălcare a articolului 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.