Regizorul Christopher Nolan, despre povestea inventării bombei atomice din noul film "Oppenheimer": E un avertisment despre AI

Regizorul Christopher Nolan, despre povestea inventării bombei atomice din noul film "Oppenheimer": E un avertisment despre AI
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Noua superproducție „Oppenheimer”, care va avea premiera mondială vineri, este un semnal de alarmă adresat lumii despre progresul Inteligenței Artificiale, a declarat regizorul Christopher Nolan.

Mare parte din angoasa legată de tehnologie în imaginația noastră provine de la Robert Oppenheimer, fizicianul care a contribuit la inventarea bombei nucleare în Al Doilea Război Mondial, consideră regizorul britanic Christopher Nolan (52 de ani), autorul filmelor „Inception” și „Interstellar”.

"Ceea ce el și echipa sa au făcut în Laboratorul Los Alamos din Statele Unite a fost expresia supremă a științei… care este un lucru atât de pozitiv, având cele mai mari consecințe negative", a declarat Nolan.

ADVERTISING

Ca și atunci când Oppenheimer lucra la dezvoltarea armei nucleare, progresele uimitoare ale Inteligenței Artificiale (AI) provoacă temeri similare despre pericolele unei tehnologii cu potențiale consecințe incontrolabile, notează AFP, conform France 24.

Există temeri că AI ar putea scăpa de sub controlul creatorilor săi, periclitând omenirea, așa cum oamenii de știință și alții erau îngrijorați acum opt decenii, în zorii erei nucleare.

"Cercetătorii Inteligenței Artificiale se referă la momentul actual ca la un 'moment Oppenheimer'", a spus Nolan despre primele teste nucleare, când existau temeri că fisiunea nucleară ar putea duce la un lanț incontrolabil de reacții care ar putea pulveriza întreaga planetă.

ADVERTISING

"Cei care lucrează acum la AI se uită la povestea lui (Robert Oppenheimmer) pentru unele îndrumări despre responsabilitatea lor - la ceea ce ar trebui să facă. Dar nu cred că le oferă răspunsuri ușoare. E o poveste de avertizare. Le arată pericolele. Apariția unor noi tehnologii este de multe ori însoțită de un sentiment de teamă despre unde ar putea duce", a spus Nolan.

Filmul "Oppenheimer" se concentrează asupra dilemei cu care se confruntă savanții care lucrau la Proiectul Manhattan, numele de cod al operațiunii secrete de dezvoltare a bombelor care aveau să fie aruncate asupra orașelor japoneze Hiroshimei și Nagasaki.

Oppenheimer | New Trailer

"Ei au trecut prin Primul Război Mondial și încercau să încheie Al Doilea Război Mondial", a spus Nolan.

ADVERTISING

Acesta a adăugat că mulți ar argumenta că o anumită stabilitate în lume a fost obținută tocmai prin existența acestor arme. "Personal, nu mi se pare liniștitor, însă asta arată că nu există răspunsuri ușoare la această dilemă", a afirmat regizorul.

Și actorul Matt Damon, care îl interpretează pe generalul Leslie Groves, șeful Proiectului Manhattan, a făcut o legătură între evenimentele din "Oppenheimer" și situația complicată din lumea actuală. Războiul din Ucraina a retrezit amenințarea unui Armaghedon nuclear, pe fondul unor tensiuni între superputerile mondiale nemaiîntâlnite după Războiul Rece.

Starul în vârstă de 52 de ani a spus că anul trecut ne-a reamintit că pericolul unui dezastru nuclear încă este prezent: "Cum am uitat de așa ceva? E ca și cum Războiul Rece s-a terminat, iar creierul mi-a jucat o festă și mi-a zis 'OK, hai să facem așa, nu mai trebuie să-ți faci griji pentru nimic' - ceea ce e absurd."

Matt Damon a spus că imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, "acesta a devenit peste noapte cel mai important lucru la care să ne gândim".

"Oppenheimer" va fi lansat pe plan mondial vineri, în aceeași zi cu o altă superproducție mult așteptată, "Barbie".

Duelul celor două blockbustere lansate la Hollywood în această vară a fost denumit în presă "Barbenheimer".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇