Verdict istoric la Londra: Poliția folosește în mod nelegal recunoașterea facială

Verdict istoric la Londra: Poliția folosește în mod nelegal recunoașterea facială

Curtea de Apel din Londra a decis marţi că poliţia britanică folosește în mod nelegal o tehnologie de recunoaştere facială şi a încălcat astfel dreptul la viaţa privată al reclamantului.

Instanţa s-a pronunţat în procesul intentat de militantul pentru drepturile civile Ed Bridges, în vârstă de 37 de ani. Reclamaţiile acestuia fuseseră anterior respinse de mai multe ori, iar procesul era urmărit cu atenţie de cei care se opun tehnologiei de recunoaştere facială, potrivit Sky News.

Bridges a arătat că i-a fost scanată faţa, la Cardiff, în Ţara Galilor, de două ori: în 2017, când făcea cumpărături de Crăciun, şi în 2018, cu ocazia unei manifestaţii.

ADVERTISING

De ambele dăţi, s-a folosit tehnologia automată de recunoaştere AFR Locate, care utilizează camere de supraveghere semnalate ca atare pentru scanarea feţelor trecătorilor. Fotografiile obţinute astfel sunt comparate cu cele dintr-o 'listă de supraveghere' în care pot fi incluşi suspecţi, persoane dispărute sau care prezintă interes din alte motive.

O victorie legală în premieră

Magistraţii au apreciat marţi că utilizarea recunoaşterii faciale nu este suficient reglementată, însă nu s-au pronunţat împotriva tehnologiei în sine. În schimb, ei au decis că ''prea multe sunt lăsate la aprecierea fiecărui agent de poliţie'' şi că nu există prevederi clare privind locurile unde poate fi utilizată tehnologia, nici privind adăugarea unei persoane pe lista de supraveghere.

ADVERTISING

De asemenea, Curtea a considerat că poliţia galeză nu a făcut tot ce se putea pentru a verifica dacă software-ul respectiv nu are tendinţe rasiste sau sexiste; conform deciziei de marţi, poliţiştii nu au evaluat corect impactul tehnologiei asupra protecţiei datelor.

Bridges s-a declarat ''încântat'' de verdictul împotriva ''instrumentului invaziv şi discriminatoriu'' de ''supraveghere în masă''. La rândul său, organizaţia neguvernamentală Liberty, care l-a susţinut, a salutat ''o victorie importantă'' şi a cerut autorităţilor ''să recunoască pericolele grave'' ale instrumentului care ţine de ''distopie''.

ADVERTISING

Poliţia din Ţara Galilor a declarat că nu va face apel împotriva deciziei.

Aici puteți găsi și alte detalii despre acest caz, pe site-ul Curții de Apel din Londra.

Regatul Unit, unde există un număr ridicat de camere de supraveghere - 420.000 doar la Londra - prezintă condiţii bune pentru implementarea recunoaşterii faciale. S-au efectuat deja mai multe teste în acest sens în capitală, la Manchester, la Liverpool şi la Sheffield.

MAI a luat 12.000 de camere video pentru polițiștii de pe stradă: Nu va mai exista niciun dubiu cu privire la sancţiunile aplicate unor deputaţi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇