Reacţia Muzeului Enescu la licitaţia care i-a înfuriat pe Şora, Pleşu și Cărtărescu

Reacţia Muzeului Enescu la licitaţia care i-a înfuriat pe Şora, Pleşu și Cărtărescu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Reprezentanţii Muzeului Naţional „George Enescu” precizează că de la redeschiderea instituţiei, în 1990, nu au fost înstrăinate obiecte de patrimoniu, după ce Casa de Licitaţii Historic a anunţat recent că va organiza o licitaţie, în data de 22 septembrie, cu „piese de o reală valoare” aparţinând marelui compozitor.

„În ceea ce priveşte partitura operei Oedipe, manuscrisul acesteia se află la muzeu, bine păstrat în condiţii corespunzătoare de conservare şi protecţie.

Muzeul deţine, de asemenea, 5 viori care au aparţinut lui George Enescu, toate clasate: vioara Guarneri del Gesu (1731), al cărei drept de folosinţă îl are, în urma unui concurs, violonistul Gabriel Croitoru, 2 viori Paul Kaul, o vioară Gaspar da Saló, o vioară Pierre & Hippolyte Silvestre.

ADVERTISING

Vioara Guarneri del Gesu şi vioara Paul Kaul (cea construită pe măsura mâinii lui Enescu) au răsunat pe 19 august, de ziua maestrului, în Aula Palatului Cantacuzino.

Din 1990, de când s-a redeschis Muzeul Naţional "George Enescu", nu au fost înstrăinate obiecte de patrimoniu, dimpotrivă, demersurile managementului au fost îndreptate către sporirea patrimoniului şi protejarea lui", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Enescu.

Casa de Licitaţii Historic a anunţat pe site-ul său organizarea, în data de 22 septembrie, a licitaţiei "George Enescu. Univers şi creaţie", în care se regăsesc 190 de loturi, printre care o partitură-manuscris a operei Oedipe şi o vioară ce a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României.

"Muzica este aşezată încă din Renaştere în rândul artelor majore. Muzica reprezintă un liant între oameni, aceasta dezvoltându-se în acelaşi timp cu societatea pe care a influenţat-o, deopotrivă. George Enescu s-a alăturat elitei internaţionale a compozitorilor, atât prin creaţiile sale, cât şi prin influenţa pe care a exercitat-o ca muzician şi mentor.

ADVERTISING

Licitaţia "George Enescu. Univers şi creaţie" prezintă public, cu ocazia jubileului de 140 de ani de la naşterea compozitorului român (19 august), piese de o reală valoare precum partitura-manuscris a operei Oedipe: o filă ce cuprinde motivele principale ale operei, o vioară ce a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României, fotografii cu dedicaţie sau inedite, manuscrise, corespondenţe şi documente personale.

Alături se păstrează documente importante referitoare la opera română, manuscrise, programe cu sinopsis, afişe, fotografii cu autografe ale personalităţilor reprezentative ale operei, precum şi corespondenţe ale acestora", se arată pe site-ul Historic.

Vineri, Ministerul Culturii a anunţat că va verifica originea unor bunuri din cadrul licitaţiei Enescu, iar ARTEXIM, organizatorul Festivalului Internaţional "George Enescu", a solicitat MAI să sprijine clarificarea situaţiei, prin demersurile legale pentru a verifica provenienţa acestor bunuri şi dacă scoaterea la licitaţie respectă cadrul legal.

ADVERTISING

Mihai Şora, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Bebeşelea, Radu Vancu şi Eugen Ciurtin au iniţiat o petiţie intitulată „Eliade dezmembrat/ Enescu dezarticulat„, pentru a preveni înstrăinarea manuscriselor enesciene.

Vezi şi: Programul Ediției 2021 a Festivalului Enescu - concerte, bilete și abonamente


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇