Mai mulţi protestatari au cerut, duminică, abolirea monarhiei spaniole, după plecarea bruscă din ţară a fostului rege Juan Carlos săptămâna trecută, pe fondul unui scandal de corupţie.
Juan Carlos, care a abdicat în 2014 în favoarea fiului său Felipe, şi-a anunţat brusc lunea trecută decizia de a pleca, dar nu a existat nicio confirmare oficială a destinaţiei, relatează Reuters.
Regele emerit Juan Carlos I pleacă din Spania, din cauza scandalului de corupție în care e implicat
"Trebuie să curăţăm sistemul de corupţie şi ar trebui să începem cu Coroana", a declarat Jose Emilio Martin, un şofer de autobuz, care s-a numărat printre protestatarii de duminică, de la Madrid.
Protestele la adresa familiei regale s-au răspândit în Spania după plecarea dramatică a fostului monarh, cu aproximativ 100 de republicani demonstrând duminică la Valencia şi mai multe manifestaţii planificate în Mallorca în această săptămână, în timpul vizitei regelui Felipe al VI-lea în insulă.
Spaniolii cred că a fost o idee proastă
Un sondaj realizat de SigmaDos şi publicat duminică în ziarul conservator El Mundo a constatat că 63,3% dintre cei chestionaţi consideră că a fost o idee proastă pentru ex-monarhul de 82 de ani să plece, în timp ce 27,2% sunt de acord cu plecarea sa.
Aproximativ 80,3% au considerat că Juan Carlos ar trebui să se confrunte cu orice eventuale proceduri judiciare.
Sondajul, realizat în perioada 4-6 august, după plecarea regelui emerit, arată că 12,4% consideră că el nu are de ce să dea explicaţii şi 7,3% nu şi-au exprimat opinia.
În ciuda dezaprobării, care reflectă prăbuşirea popularităţii lui Juan Carlos în ultimii ani, aproximativ 69,2% dintre cei chestionaţi în sondajul de duminică au declarat că regele emerit a jucat un rol important în tranziţia de la dictatură la democraţie după moartea lui Francisco Franco în 1975, în timp ce 24,4% au fost de părere că el a avut un rol "redus sau deloc".
Anchetă după un contract de 100 de milioane de dolari
În iunie, Curtea Supremă a Spaniei a deschis o anchetă privind implicarea lui Juan Carlos într-un contract de cale ferată de mare viteză în Arabia Saudită, după ce ziarul elveţian La Tribune de Geneve a relatat că el a primit 100 de milioane de dolari de la fostul rege saudit. Elveţia a deschis de asemenea o anchetă.
Fostul monarh nu este investigat în mod oficial şi a refuzat repetat să comenteze acuzaţiile.
Avocatul lui Juan Carlos a declarat luni că clientul său este la dispoziţia procurorului spaniol în ciuda deciziei sale de a pleca.
Destinația fostului rege, necunoscută
Ziarul pro-monarhist ABC a relatat vineri că Juan Carlos a călătorit cu avionul privat din Spania către Emiratele Arabe Unite.
Alte media au relatat că el este în Republica Dominicană sau în Portugalia. Oficialii de acolo au spus că nu au cunoştinţă despre sosirea sa.
O purtătoare de cuvânt a guvernului spaniol a refuzat duminică să comenteze cu privire la locul unde se află regele emerit. Avocatul său şi palatul regal au refuzat toată săptămâna trecută să spună unde este.
Website-ul de ştiri Niusdiario.es a postat o fotografie sâmbătă despre care afirmă că îl arată coborând dintr-un avion la un aeroport din Abu Dhabi. Dacă se confirmă, aceasta ar fi prima imagine publicată a fostului rege de la plecarea sa.
Oficiali din Emiratele Arabe Unite şi de la Emirates Palace Hotel nu au răspuns imediat sâmbătă la solicitările de a comenta.