Presa rusă susține că unul dintre oamenii-cheie ai președintelui Zelenski a fost rănit și dus de urgență la un spital din Germania. Reacția Kievului

Presa rusă susține că unul dintre oamenii-cheie ai președintelui Zelenski a fost rănit și dus de urgență la un spital din Germania. Reacția Kievului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Agenţia rusă de ştiri RIA Novosti, controlată de statul rus, a afirmat, joi, că generalul-maior Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean, a fost rănit într-un atac asupra biroului său din Kiev, luna trecută, şi a fost dus de urgenţă la un spital din Germania. Ucraina a negat însă aceste informaţii şi a spus că este vorba despre o operaţiune de dezinformare şi de propagandă a lui Putin.

Potrivit The Telegraph, generalul-maior Kirilo Budanov, în vârstă de numai 37 de ani, este şeful serviciului de informaţii al armatei ucrainene şi este considerat unul dintre oamenii-cheie ai preşedintelui Volodimir Zelenski. El a devenit o ţintă pentru Rusia, unde a fost catalogat drept „terorist” pentru rolul său în organizarea unor presupuse campanii de sabotaj ucrainene în spatele liniilor inamice şi în Rusia. În aprilie, un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare pe numele şefului spionajului ucrainean pentru infracţiuni legate de terorism şi contrabandă cu arme.

RIA Novosti a relatat joi, pe surse, că generalul Budanov se află în stare critică şi este tratat într-un spital din străinătate. În replică, purtătorul său de cuvânt, Andrii Iusov, a declarat sec că nu este nevoie să răspundă la dezinformare.

ADVERTISING

O a doua sursă ucraineană a declarat pentru cotidianul britanic The Telegraph că afirmaţia Moscovei a fost "un fals".

Biroul Direcţiei de informaţii militare a Ucrainei a fost vizat, într-adevăr, la 29 mai, de un atac cu rachete asupra Kievului. Imagini ale atacului au arătat că această clădire, supranumită Insula, a fost avariată, dar nu a fost lovită direct. La momentul respectiv, Hanna Maliar, adjunct al ministrului al apărării din Ucraina, a declarat că Rusia a răspândit ştiri false despre moartea generalului-maior Budanov şi a lui Valeri Zalujni, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene.

Şeful spionajului militar ucrainean a fost văzut ultima dată într-o înregistrare video distribuită de minister pe 11 iunie, însă înregistrarea nu prezenta însă niciun marcaj temporal. În videoclip, generalul-maior Budanov stă în tăcere în biroul său timp de jumătate de minut, iar comentariul care însoţeşte imaginile era: "Planurile iubesc tăcerea". Se întâmpla cu câteva zile înainte de lansarea contraofensivei ucrainene şi mesajul a fost interpretat în acest sens.

Ziarele tabloide din Rusia şi bloggerii militari pro-Kremlin relatau la acel moment de mai multe săptămâni despre presupusa moarte a acestuia, fără a produce nicio dovadă reală.

ADVERTISING

În materialul său de joi, RIA Novosti a afirmat că şeful spionajului ucrainean a fost rănit când o rachetă a lovit clădirea de lângă biroul său şi a fost transportat la o bază aeriană poloneză şi apoi, cu un avion american, la baza militară Ramstein din Germania pentru tratament. Generalul-maior ar fi fost ulterior transferat în stare critică la un spital militar din Berlin.

O analiză a presupusului zbor, realizată de The Telegraph, arată că un avion a plecat de la Ramstein, dar în direcţia opusă capitalei germane, înainte de a-i fi pierdute urmele.

Bloggeri militari ruşi activi pe aplicaţia de mesagerie Telegram au descris, de asemenea, articolul publicat joi de RIA ca fiind îndoielnic, după ce agenţia raportase, în mod incorect, şi moartea generalului Zalujni. notează The Telegraph.

RIA Novosti citează ca sursă pentru materialul de joi un misterios "angajat al forţelor de securitate ruse" care ar fi primit aceste informaţii de la "surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene", precizează Ukrainskaia Prada.

Publicaţia ucraineană aminteşte, de asemenea, că la 29 mai, ziua în care se presupune că ar fi fost bombardată Insula şi ar fi păţit ceva Budanov, serviciile de informaţii militare ucrainene au postat un videoclip în care un Budanov vesel spune: "Pentru toţi cei din Federaţia Rusă care încă mai credeau, cred sau poate visează că ar putea intimida Ucraina, vreau să vă spun ceva care vă va supăra: toată lumea a fost şi încă este la locul de muncă şi continuă să îşi facă treaba".

ADVERTISING

Cine este Kirilo Budanov și de ce îl urăsc rușii

Kirilo Budanov, şeful GUR, serviciul de spionaj al armatei ucrainene, are 37 de ani şi grad de general maior. A absolvit Institutul Forţelor Terestre din Odesa în 2007, după care a servit în cadrul forţelor speciale ale Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina. A participat la operaţiuni militare speciale, informaţiile despre acestea fiind clasificate.

În cercurile politice ucrainene, el este recunoscut ca fiind singura persoană - împreună cu serviciile secrete americane şi britanice - care a avertizat corect, cu luni de zile înainte, despre ce plănuia Rusia.

Cu câteva ore înainte ca toate avertismentele sale despre o invazie rusă să se dovedească a fi corecte, generalul maior Kirilo Budanov şi-a mutat soţia în biroul său, temându-se că se va întâmpla într-adevăr ce e mai rău. Era 23 februarie - noaptea dinaintea lansării invaziei ruse împotriva Ucrainei - iar Budanov îşi pusese în joc însăşi cariera, pentru că a fost printre puţinii oficiali ucraineni convinşi că Rusia era pe cale să atace şi să încerce să captureze capitala Kiev, a relatat "The Washington Post".

El şi soţia priveau insistent şi îngrijoraţi ceasul în acea noapte. Budanov risca să rămână în curând fără slujbă, dacă totul nu decurgea aşa cum el prezisese şi cum comunicase, de altfel, şi conducerii politice - sceptice, pe atunci - a Ucrainei.

"Avusesem această discuţie că, dacă acel atac nu are loc, nu vom fi prea bine", a declarat el într-un interviu acordat cotidianului american. "Spusesem în mod specific că la ora 4 dimineaţa va începe. Sună foarte ciudat, dar mi-era teamă că nu se va întâmpla cum ar fi urmat să se întâmple", a mărturisit el.

Un an mai târziu, cuvintele lui Budanov, generalul în vârstă de 37 de ani, au o mare greutate în faţa preşedintelui Volodimir Zelenski şi a altora de la Kiev. 

La vremea respectivă, a fost în mare parte ignorat. Majoritatea celorlalţi oficiali guvernamentali şi militari ucraineni se aşteptau ca invazia Rusiei să se limiteze la partea de est a ţării mai degrabă decât un atac pe scară largă, în trei direcţii.

Ascensiunea rapidă a lui Budanov, care a devenit unul dintre cei mai tineri generali din istoria Ucrainei, s-a accelerat în august 2016, când un locotenent-colonel din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a fost ucis în Crimeea, aparent într-o acţiune a unor sabotori ucraineni. Se crede că Budanov a fost unul dintre agenţii speciali ucraineni implicaţi, lucrând în spatele liniilor inamice, iar ulterior a fost decorat cu "Ordinul Curajului", pentru operaţiuni rămase nedezvăluite.

În 2020, pe atunci în vârstă de doar 34 de ani, a fost numit şef al Direcţiei Principale de Informaţii a Ucrainei (GUR).

Deşi au trecut ani de la operaţiunea din Crimeea, Budanov este încă zgârcit în privinţa detaliilor. El nu a vrut să confirme sau să infirme operaţiunea sau rolul său în aceasta. "S-a întâmplat ceva", s-a limitat să spună el. "Şi toate atentatele la viaţa mea au început după aceea", a adăugat oficialul spionajului militar ucrainean.

În 2019, o bombă a fost plasată sub maşina sa, dar a fost detonată prematur. Au existat cel puţin 10 tentative de asasinat la adresa sa, potrivit unei persoane apropiate lui Budanov.

Faptul că i se doreşte moartea l-a făcut să ducă o existenţă personală precaută. Budanov locuieşte la biroul său. Iese rar în public. În biroul său rulează muzică clasică non-stop - poate e şi o apărare împotriva oricăror încercări de a asculta ce se spune înăuntru, menţiona într-un articol The Washington Post.

El rămâne o ţintă pentru Kremlin. După explozia de pe podul Crimeei, din octombrie 2022, Moscova i-a arătat cu degetul pe Budanov şi pe alţi agenţi GUR. Oficialii ucraineni, inclusiv Budanov, nu au revendicat public responsabilitatea pentru aruncarea podului în aer sau pentru alte atacuri în adâncimea teritoriului rusesc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇