Pompeo spune că SUA ar putea interzice aplicaţii chineze inclusiv TikTok. Noi critici pentru China

Pompeo spune că SUA ar putea interzice aplicaţii chineze inclusiv TikTok. Noi critici pentru China
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat că SUA ”analizează cu siguranţă” varianta interzicerii unor aplicaţii chineze de social media, printre care TikTok.

”Nu vreau să mă pronunţ înaintea preşedintelui (Donald Trump), dar este un lucru pe care îl examinăm”, a spus Pompeo într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News.

Congresmenii americani au exprimat temeri privind securitatea naţională în legătură cu gestionarea informaţiilor despre utilizatori ai aplicaţiei TikTok. Ei au afirmat că sunt îngrijoraţi de legea chineză care le cere companiilor interne ''să sprijine şi să coopereze cu activitatea de intelligence controlată de Partidul Comunist chinez''.

ADVERTISING

Aplicaţia TikTok, care nu este disponibilă în China, a încercat să se distanţeze de originile sale chinezeşti pentru a obţine o audienţă globală şi a pus accentul pe independenţa sa faţă de Beijing.

Afirmaţiile lui Mike Pompeo intervin pe fondul sporirii tensiunilor dintre SUA şi China referitoare la izbucnirea pandemiei de COVID-19 şi la măsurile luate de Beijing faţă de Hong Kong.

Deţinută de compania ByteDance, cu sediul în China, aplicaţia video TikTok a fost recent interzisă în India, alături de alte 58 de aplicaţii chineze, după un incident frontalier între India şi China.

ADVERTISING

Potrivit Reuters, TikTok va ieşi de pe piaţa din Hong Kong în termen de câteva zile, după ce China a adoptat o nouă lege privind securitatea în fosta concesiune britanică.

Noi critici pentru China

Totodată, Mike Pompeo a denunţat un act "orwellian" de "cenzură" din partea Chinei, după ce Guvernul din Hong Kong a ordonat şcolilor să retragă cărţile ce ar putea încălca legea privind securitatea naţională.

"Când cerneala este încă proaspătă pe legea represivă privind securitatea naţională, autorităţile locale - într-un act orwellian - au înfiinţat deja un Birou de securitate naţională, au început să ridice cărţile critice la adresa PCC (Partidul Comunist Chinez) de pe rafturile bibliotecilor, să suprime sloganurile politice şi cer acum şcolilor să impună cenzura", a declarat secretarul de Stat american într-un comunicat.

ADVERTISING

"Distrugerea de către Partidul Comunist Chinez a Hong Kongului liber continuă", a adăugat el, condamnând ce a apreciat ca fiind "ultimele atacuri împotriva drepturilor şi libertăţilor poporului din Hong Kong".

Guvernul pro-Beijing al fostei colonii britanice a cerut luni şcolilor "să examineze materialul pedagogic, inclusiv cărţile" şi să le "retragă" în cazul unui "conţinut perimat sau având legătură cu cele patru tipuri de infracţiuni" definite prin legea privind securitatea naţională. Această directivă a fost anunţată la două zile după ce bibliotecilor li s-a ordonat să retragă de pe rafturi cărţile ce ar putea încălca legea.

Promulgată marţi de preşedintele chinez, Xi Jinping, această lege antrenează, potrivit criticilor săi, un recul al libertăţilor inedit de la retrocedarea coloniei britanice în 1997.

Pentru Statele Unite, dar şi pentru alte ţări occidentale, este vorba de a împiedica opoziţia să se exprime după uriaşele manifestaţii de anul trecut care au vizat să denunţe influenţa Beijingului asupra guvernului local.

China a adoptat controversata lege a securității naționale în Hong Kong. Reacții dure pe plan internațional


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇