Direcţia de Investigaţii Criminale din landul german Saxonia, asistată de forţele de intervenţie speciale, au întreprins miercuri dimineaţa o operaţiune la Dresda, după ameninţări cu moartea ce l-au vizat, pe un canal Telegram antivaccinare, pe premierul acestui land, Michael Kretschmer, au anunţat autorităţile.
Această operaţiune, întreprinsă la mai multe locaţii din Dresda, survine în urma infiltrării de jurnalişti ai postului public ZDF într-un grup al mesageriei criptate Telegram, unde ar fi fost emise, potrivit lor, ameninţări cu moartea la adresa lui Michael Kretschmer, un susținător al vaccinării, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), informează AFP.
„Declaraţiile unor membri ai grupului lăsau să se înţeleagă că ei ar putea fi în posesie de arme reale şi de arbalete”, a precizat poliţia într-un comunicat, fără a anunţa dacă au avut loc arestări.
Justiţia a declanşat o anchetă la o zi după difuzarea pe 7 decembrie a unei emisiuni, care a dezvăluit conţinuturile unor mesaje ale acestui grup de pe Telegram, cu circa o sută de membri „uniţi prin opoziţia lor faţă de vaccin, faţă de stat şi de politica sanitară actuală”, potrivit Parchetului.
Mesaje audio îndeamnă oamenii să se opună, „dacă este necesar cu arme”, măsurilor în vigoare, vizându-i pe responsabilii politici şi în special pe Kretschmer.
Se suspectează „pregătirea unei crime violente grave care ameninţă statul”, a explicat poliţia landului Saxonia pe Twitter.
O puternică mişcare ce se opune restricţiilor sanitare este mobilizată în Germania de la începutul pandemiei. Ea este prezentă în special în landul Saxonia (fosta Republică Democrată Germană), unul dintre landurile cele mai afectate de actuala creştere a numărului de contaminări şi unde se înregistrează o rată de vaccinare sub media naţională.
La începutul lui decembrie, persoane ce se opun restricţiilor antiCovid s-au adunat în faţa domiciliului ministrului Sănătăţii al landului Saxonia, cu torţe şi cu fluiere, suscitând indignarea clasei politice.
În faţa unul al patrulea val violent al pandemiei, guvernul german a decis să înăsprească restricţiile, ce vizează în special persoanele nevaccinate, cărora le este deja interzis accesul în majoritatea locurilor publice, restaurante şi magazine neesenţiale.
Scholz se plânge de o ”minoritate extremistă”
Noul cancelar german Olaf Scholz a promis, miercuri, că va mobiliza mijloace ale statului în faţa unei "minorităţi de extremişti" antivaccinare, după ameninţări cu moartea şi după mai mai multe manifestaţii.
"Ceea ce există azi în Germania este negarea realităţii, poveşti conspiraţioniste absurde, dezinformarea deliberată şi extremismul violent", a deplâns Scholz în Bundestag, promiţând o ripostă "prin utilizarea tuturor mijloacelor statului nostru de drept democratic".
"Să fim clari: o mică minoritate extremistă din ţara noastră a întors spatele societăţii noastre, democraţiei noastre, comunităţii noastre şi statului nostru, şi nu doar ştiinţei, raţionalului şi dreptăţii", a descris situaţia cancelarul social-democrat, care i-a succedat în urmă cu o săptămână conservatoarei Angela Merkel.
"Respectăm obiecţiile serioase, ascultăm, căutăm dezbaterea, suntem deschişi criticii şi contradicţiei", a dat el asigurări. "Nu vom renunţa să încercăm să-i convingem pe cei care erau până acum reticenţi în a se lăsa vaccinaţi, cu forţa faptelor, forţa raţiunii sau forţa argumentului mai bun", a adăugat cancelarul federal.
Însă "nu vom accepta ca o infimă minoritate de extremişti dezinhibaţi să încerce să-şi impună voinţa asupra întregii noastre societăţi. Ne vom opune acestui lucru cu toate resursele satului nostru democratic", a atenţionat Scholz.
Numărul celor care se opun măsurilor sanitare şi care sunt dispuşi la violenţă s-ar situa în Germania între 15.000 şi 20.000, a estimat marţi, într-un interviu pentru cotidianul Bild, Sebastian Fiedler, responsabil al Partidului Social-Democrat (SPD) german, expert în probleme de securitate.