Peste 100 de șoferi români și-au cumpărat permisele de conducere din Congo. Unii dintre ei nu știu să scrie și să citească

Peste 100 de șoferi români și-au cumpărat permisele de conducere din Congo. Unii dintre ei nu știu să scrie și să citească

Peste 100 de români au cumpărat, între 2019 și 2020, permise de conducere din Congo, iar apoi ar fi păcălit autoritățile române sa le dea la schimb documente românești.

Românii au plătit între 2.000 şi 5.000 de euro pentru un permis, iar unii dintre ei nu știu măcar să scrie și să citească, informează ProTV.

De colectarea actelor necesare s-a ocupat o grupare de crimă organizată formată din interlopi români și congolezi.

Procurorii DIICOT susțin că au strâns suficiente dovezi care arată că în această afacere au fost implicați și diplomați ai Ambasadei Republicii Congo, dar pentru că se bucură de imunitate diplomatică nu au putut fi puși sub acuzare.

ADVERTISING

În schimb, o româncă, secretară în ambasadă, este acuzată că ar fi emis fraudulos adeverințe de autenticitate pentru zecile de permise obținute în Congo, dar și că ar fi mințit autoritățile române atunci când apăreau suspiciuni de fals.

DIICOT i-a trimis în judecată, în zece dosare, atât pe membrii grupării de crimă organizată, cât și pe clienții lor.

Instanțele au anulat până acum zeci de permise congoleze, dar și pe cele preschimbate.

Cum funcționa gruparea

DIICOT anunța în 2020 că o parte dintre membrii grupării se ocupa de intermedierea obţinerii permiselor de conducere, fără îndeplinirea condiţiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de autorităţile competente dintr-o ţară africană, iar o altă parte derulau activităţi de recrutare a persoanelor, cetăţeni români, interesaţi de obţinerea frauduloasă a unor asemenea înscrisuri.

ADVERTISING

Prin aceste manopere, cetăţeni români care nu aveau competenţele necesare pentru a dobândi în mod legal, pe teritoriul României, dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, au obţinut permis de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E.

Pentru realizarea acestei activităţi infracţionale, persoanele interesate de dobândirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice puneau la dispoziţia membrilor grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin (sau după caz se lăsau fotografiate de membrii grupării cu un cearceaf alb sau cu un perete alb în spate), un specimen de semnătură, precum şi diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2.000 şi 3.000 euro (sau echivalent în alte monede), sumele fiind expediate prin intermediul serviciilor de transfer monetar, de către membrii reţelei infracţionale care acţionau pe teritoriul ţării africane.

ADVERTISING

În continuare, erau întocmite în fals documentele care se circumscriu procedurii de obţinere a permisului de conducere, iar cu sprijinul liderului grupării, au fost obţinute permise de conducere emise de autorităţile din acest stat, dintre care o parte au fost supuse preschimbării cu permise de conducere româneşti, autentice.

Permisele de conducere emise de autorităţile competente din ţara africană erau expediate către România prin intermediul unei societăţi de curierat, iar cetăţenii români care intrau în posesia permiselor de conducere străine obţinute în mod fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sau la SPCRPCIV Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere româneşti.

Anchetatorii au explicat faptul că, pe această cale, funcţionarii din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor îşi depăşeau fără vinovăţie limitele autorizării la momentul accesării sistemelor informatice ale instituţiei şi implementării datelor nereale în bazele de date româneşti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇