O grupare cu legături cu mafia rusă a retras ilegal peste 70 de milioane de lei de la o bancă din România

O grupare cu legături cu mafia rusă a retras ilegal peste 70 de milioane de lei de la o bancă din România

Procurorii DIICOT efectuează, joi, mai multe percheziţii în Bucureşti şi în alte cinci judeţe, într-un dosar în care se investighează modalitatea prin care un grup infracţional ar fi retras ilegal din conturile unei bănci din România peste 70 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat DIICOT, procurorii efectuează 28 percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Tulcea, Cluj, Giurgiu şi Ialomiţa, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălarea banilor, şantaj şi abuz în serviciu, care a produs consecinţe deosebit de grave.

ADVERTISING

Procurorii au reţinut că, în luna august 2021, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii prin mijloace frauduloase a sumei de aproximativ 16 milioane de dolari.

Suma se afla în conturile deschise la o unitate bancară din România de către un client al băncii, respectiv o companie offshore.

Astfel, arată anchetatorii, începând cu luna august 2021, membrii grupului ar fi organizat şi pus în executare un amplu mecanism financiar menit să asigure inducerea în eroare a instituţiei bancare.

ADVERTISING

„În vederea realizării acestui scop, grupul infracţional organizat a folosit mai multe înscrisuri falsificate sau care nu erau apte să justifice din punct de vedere legal, comercial sau economic transferul/retragerea din conturi a fondurilor băneşti. Toate aceste documente au fost menite să justifice formal transferurile de sold/viramentele în conturile pretinşilor prestatori de servicii juridice/financiare”, se precizează în comunicat.

Ulterior, sumele obţinute au fost supuse unui amplu proces de spălare a banilor, fondurile obţinute prin mijloace frauduloase din conturile firmei offshore fiind împărţite şi transmise către mai multe conturi bancare.

ADVERTISING

Operaţiunea a fost urmată de retragerea de sume în numerar, cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor/creditarea companiilor unde membrii grupului sau apropiaţi ai acestora erau acţionari, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetăţenie română, moldoveană, ucraineană şi rusă.

ERATĂ: La audieri a fost dus și Corneliu Ladin, patronul Arena Events, un furnizor de echipamente tehnice pentru evenimente muzicale, care este acuzat de înșelăciune și spălare de bani. El nu este organizatorul festivalurilor Neversea și Sunwaves, așa cum am scris în mod eronat citând surse judiciare și am rectificat ulterior, ci doar furnizorul echipamentelor (scenă, sonorizare, lumini etc.).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇