Pană de curent provocată de un șarpe: trenuri de mare viteză oprite și pasageri blocați

Pană de curent provocată de un șarpe: trenuri de mare viteză oprite și pasageri blocați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Circulația trenurilor de mare viteză Shinkansen, pe cea mai aglomerată linie din Japonia, a fost oprită miercuri seara, după ce un șarpe de aproximativ un metru lungime s-a urcat pe un stâlp de electricitate și a provocat un scurtcircuit.

Incidentul a avut loc la ora 17:25 (ora locală), între stațiile Maibara și Gifu-Hashima, în vestul Japoniei.

Șarpele, care a încercat să se strecoare pe o linie de înaltă tensiune, a murit în urma electrocutării, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă pe o porțiune a liniei Tokaido Shinkansen, relatează presa japoneză.

Trenurile care fac legătura între Tokio, Nagoya și Osaka au fost blocate, iar sute de pasageri au rămas în așteptare, în trenuri, până la reluarea circulației după ora 19:00. Potrivit martorilor, lumina și aerul condiționat au continuat să funcționeze în interiorul vagoanelor, scrie The Guardian

Incidentul a survenit chiar la începutul „Golden Week” – o perioadă de sărbători naționale în care milioane de japonezi călătoresc pentru a-și vizita familiile sau pentru vacanțe.

Expoziția Internațională Osaka 2025, deschisă luna trecută, a contribuit la creșterea traficului spre oraș.

„Folosesc Shinkansen de câteva ori pe lună, dar este prima dată când circulația este suspendată din cauza unei pene de curent”, a declarat pentru Kyodo News un pasager care se întorcea la Tokio.

Cea mai veche linie de tren de mare viteză din lume

Linia Tokaido Shinkansen este cea mai veche linie de tren de mare viteză din lume, lansată înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokio din 1964. Aceasta transportă zilnic peste 430.000 de pasageri cu 370 de trenuri, care pot atinge viteze de până la 285 km/h.

În aproape 60 de ani de funcționare, nu a fost raportat niciun accident soldat cu victime, iar trenurile au o punctualitate medie de doar 1,6 minute întârziere.

Totuși, nu este prima dată când un șarpe creează probleme rețelei Shinkansen. În aprilie 2024, un alt șarpe, de 40 cm, a fost descoperit într-un vagon între Nagoya și Tokio, iar în 2009 un caz similar de electrocutare a unui șarpe a dus la oprirea trenurilor între Tokio și Fukushima.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇