Ordine false pentru mobilizarea rezerviştilor, la Cluj-Napoca şi Braşov, menite să creeze panică

Ordine false pentru mobilizarea rezerviştilor, la Cluj-Napoca şi Braşov, menite să creeze panică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Apărării atenţionează cu privire la noi înştiinţări false legate de aşa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviştilor. Adresele, emise în numele ministerului, au fost distribuite în Cluj-Napoca şi Braşov. MApN a sesizat autorităţile judiciare cu privire la aceste documente false.

„Vă semnalăm noi tentative de răspândire de documente şi informaţii false în legătură cu aşa-zise demersuri ale MApN pentru pregătirea mobilizării rezerviştilor. Documentele din imagini, care au fost distribuite în municipiile Cluj-Napoca şi Braşov, reprezintă falsuri. În legătură cu acestea, au fost sesizate autorităţile judiciare. Precizăm cât se poate de clar că Ministerul Apărării Naţionale nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice şi nu trimite înştiinţări către populaţie în formele în care sunt redactate aceste false adrese”, a transmis, joi, MApN.

ADVERTISING

Conform sursei citate, singura situaţie în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, care, la articolul 51, menţionează că „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”.

Această procedură nu vizează toţi rezerviştii şi se desfăşoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situaţia de securitate din Ucraina.

ADVERTISING

Aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeaşi lege, de către reprezentanţii structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

„Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situaţia decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menţionată).

ADVERTISING

Recomandăm cetăţenilor care primesc documente asemănătoare celor din imagini să nu dea curs solicitărilor, să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, judeţene sau de sector pe raza cărora au domiciliul", au adăugat reprezentanţii MApN.

Datele de contact ale acestor structuri sunt disponibile pe pagina de internet a ministerului.

„Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de conflictul din Ucraina, sunt semnalate ştiri false şi acţiuni de dezinformare pe tema generală a aşa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetăţenilor români cu obligaţii militare.

Cel mai probabil, intenţia din spatele acestor acţiuni de manipulare este de inducere a panicii şi incertitudinii în rândul populaţiei din ţara noastră, pe baza unor speculaţii şi interpretări care nu au legătură cu realitatea. Ministerul Apărării Naţionale a semnalat public aceste tentative, inclusiv pe platforma InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării, https://inforadar.mapn.ro/", a mai arătat MApN.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇