Sub direcția lui Kash Patel, agenții FBI nu mai jură credință Americii, ci doar directorului lor. Recurgerea la teste poligraf (sau cu detectorul de minciuni) este utilizată de acum nu pentru a estima loialitatea angajaților față de țara lor, ci mai degrabă pentru a stabili dacă ei l-au criticat deja pe acest susținător fidel al lui Donald Trump.
Cu ocazia trecerii prin detectorul cu minciuni, cadre superioare au trebuit să afirme, de exemplu, dacă au rostit sau nu aprecieri negative la adresa lui Kash Patel, a dezvăluit recent New York Times, relatează vineri Le Point.
Mai multe zeci de persoane au trecut prin aceste bizare interogatorii. Agenția a căutat de asemenea să stabilească cine a dezvăluit presei că directorul FBI a cerut o armă de serviciu, cerere neobișnuită dat fiind că el nu este un agent de teren.
Michael Feinberg - un agent de rang înalt de la biroul din Norfolk (statul Virginia) până în primăvară - a fost amenințat să treacă prin detectorul de minciuni din cauza prieteniei sale cu Peter Strzok, un veteran al constraspionajului care a fost concediat pentru că a trimis SMS-uri prin care îl ridiculiza pe Donald Trump.
Pentru a-și păstra postul, el a declarat că „trebuia să se umilească, să implore iertare și să depună jurământ de loialitate în cadrul revoluției culturale din FBI provocate de ascensiunea lui Kash Patel și a adjunctului său Dan Bungino în cele mai înalte eșaloane ale forțelor de ordine și ale serviciilor de informații americane”. El a demisionat înainte să fi trecut prin testul poligraf.
Recurgerea la testul poligraf nu este o surpriză pentru o administrație caracterizată prin secretomanie și o loialitate de neclintit. Potrivit media americane, natura interogatoriilor reflectă preocuparea acută a lui Kash Patel pentru imaginea sa publică.
„Loialitatea unui angajat al FBI este față de Constituție și nu față de director sau director adjunct”, denunță James Davidson, fost agent care lucrat 23 de ani în FBI.
„Faptul că Patel este pe radarul său spune multe constituția lui slabă”, afirmă acesta, conform Le Point.
Denigrarea directorului FBI sau a lui Dan Bongino i-ar putea costa postul pe cei care o fac, potrivit unor foști responsabili. FBI a refuzat să comenteze, invocând „probleme de personal și deliberări interne”. De mai multe luni, administrația este supusă presiunii unor personalități numite de Donald Trump.
Potrivit unei estimări a New York Times, principalii agenți din circa 40% din birourile locale s-au pensionat, au fost concediați sau au fost transferați. Dan Bongino a recunoscut eforturile desfășurate „pentru a gestiona schimbările de personal radicale care au fost operate, precum și reorganizarea generală întreprinsă de directorul Patel și de el însuși”.
Foști responsabili estimează că întrebarea pusă cu detectorul de minciuni este ciudată. După cum s-a întrebat un fost oficial FBI, cine nu s-a plâns niciodată de șeful său?