Mii de sud-coreeni au ieşit pe străzile din Seul sâmbătă, într-un mediu politic din ce în ce mai haotic, la o zi după o încercare nereuşită de arestare a preşedintelui demis Yoon Suk Yeol, acuzat de „rebeliune” pentru încercarea de a impune legea marţială la începutul lunii decembrie.
Critici şi susţinători s-au adunat pe bulevardele din Capitală şi în faţa locuinţei lui Yoon, unii cerând arestarea acestuia, iar alţii solicitând anularea destituirii sale de către Adunarea Naţională, scrie AFP.
"Dacă preşedintele Yoon este destituit şi Lee Jae-myung devine noul preşedinte, ţara noastră ar putea fi ameninţată cu „comunizarea” şi absorbţia de către Coreea de Nord (…). Nu pot lăsa să se întâmple asta", a declarat pentru AFP Jang Young-hoon, un pro-Yoon în vârstă de 30 de ani.
În partea opusă, cea mai mare confederaţie sindicală din Coreea de Sud (KCTU) a mărşăluit spre reşedinţa lui Yoon Suk Yeol, dar a fost blocată de poliţie, care a anunţat că doi membri au fost arestaţi şi mai mulţi răniţi.
Cu o zi înainte, soldaţii şi serviciile de securitate au blocat investigatorii care veniseră la domiciliul fostului procuror-vedetă, în vârstă de 64 de ani, pentru a-l ridica, operaţiunea lansată dimineaţa devreme fiind anulată după aproximativ şase ore de negocieri şi tensiuni fără rezultat.
Arestarea lui Yoon Suk Yeol ar fi prima a unui şef de stat în exerciţiu din istoria ţării, acesta rămânând preşedintele oficial până la confirmarea sau infirmarea destituirii sale de către Curtea Constituţională, adoptată de Parlament la 14 decembrie.
Suspendat din funcţie de atunci şi izolat la domiciliu, Yoon este acuzat că a zdruncinat tânăra democraţie sud-coreeană în noaptea de 3 spre 4 decembrie, proclamând surprinzător legea marţială, o lovitură de forţă care a reînviat amintirile dureroase ale dictaturii militare.
Cu toate acestea, într-un Parlament înconjurat de soldaţi, un număr suficient de deputaţi a reuşit să se adune pentru a vota o moţiune prin care se cerea ridicarea stării de urgenţă. Sub presiunea Adunării, a miilor de manifestanţi şi constrâns de Constituţie, Yoon Suk Yeol a fost nevoit să o abroge la câteva ore după ce a declarat-o.
Liderul nepopular care a fost deposedat de puteri este ţinta mai multor anchete, inclusiv a uneia pentru "rebeliune", o infracţiune pedepsită teoretic cu moartea.
Vineri, anchetatorii care centralizează investigaţiile asupra sa, deşi dispuneau de un mandat, au fost împiedicaţi de aproximativ 200 de soldaţi şi gărzi prezidenţiale. Aceştia au plecat cu mâinile goale în jurul orei 13.30 (04.30 GMT), sub privirile a sute de susţinători pro-Yoon.
"Au existat altercaţii fizice minore şi majore între cele două părţi", a declarat un oficial din cadrul Biroului de Investigare a Corupţiei (CIO).
Agenţia are timp până luni să execute mandatul de arestare emis de instanţe pentru a-l obliga pe Yoon să răspundă la întrebări cu privire la încercarea sa de a impune legea marţială.
Emiterea acestui document a fost deja o premieră pentru un preşedinte sud-coreean în funcţie.
Anchetatorii vor putea solicita unul nou în cazul în care primul expiră fără a fi aplicat.