Unităţile de patrulare aeriană ale NATO au fost plasate la un nivel mai ridicat de alertă ca urmare a incidentului produs între o aeronavă Frontex şi un avion militar rus, în apropierea spaţiului aerian al României, anunţă un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
„Detaşamentele NATO de patrulare aeriană au fost plasate la un nivel mai ridicat de reacţie ca urmare a comportamentului periculos al unui avion militar rus în apropierea unei aeronave Frontex, deasupra Mării Negre, aproape de România”, a declarat luni un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters. NATO „menţine vigilenţa”, a subliniat oficialul citat.
UPDATE: La rândul său, Agenţia Uniunii Europene pentru apărarea frontierelor (Frontex) a anunţat, luni, suspendarea misiunilor de patrulare cu aeronave poloneze, după incidentul cu un avion militar rus produs deasupra Mării Negre, în apropierea României.
"Patrulele avioanelor poloneze au fost suspendate până la noi decizii. Celelalte patrule de supraveghere maritimă se derulează conform programului", a anunţat Frontex, conform site-ului Tagesschau.de şi agenţiei de presă PAP. Decizia a fost luată în comun de Comandamentul operaţional al Frontex şi de Poliţia de frontieră poloneză.
Un avion de patrulare polonez, implicat în Misiunea Agenţiei Uniunii Europene pentru protecţia frontierelor (Frontex), a evitat la limită, vineri, coliziunea cu un avion de vânătoare rus, deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României.
Un avion de vânătoare rus de tip Suhoi SU-35 a efectuat "manevre agresive şi periculoase", apropiindu-se de aeronava poloneză fără a menţine o distanţă de siguranţă, generând turbulenţe, pierderea altitudinii şi, temporar, a controlului asupra avionului de către echipajul polonez, a declarat Anna Michalska, purtătorul de cuvânt al Poliţiei poloneze a frontierelor.
"Avionul de vânătoare rus a zburat chiar în faţa aeronavei poloneze, traversând prin faţa sa la o distanţă periculoasă, estimată de echipaj ca fiind de aproximativ cinci metri", a precizat Anna Michalska, subliniind că, după ce s-a apropiat de trei ori, avionul rus s-a îndepărtat.
Ministerul român Apărării Naţionale a anunţat că incidentul aerian a avut loc la aproximativ 60 de kilometri est de spațiul aerian al României.
"Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră", a transmis sâmbătă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).