Momentul în care o navă cu ajutoare pentru Gaza este interceptată de armata israeliană. Acuzații de „răpire” (Video)

Momentul în care o navă cu ajutoare pentru Gaza este interceptată de armata israeliană. Acuzații de „răpire” (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nava Handala, parte din Flotila Libertății care încerca să ajungă în Fâșia Gaza cu ajutoare umanitare, a fost interceptată luni de armata israeliană în timp ce se afla în ape internaționale.

Momentul intervenției a fost transmis în direct pe internet: soldații urcă la bord, în timp ce activiștii propalestinieni stau pe punte cu mâinile ridicate și cântă „Bella Ciao”.

La bord se aflau 19 activiști din mai multe țări, inclusiv două deputate franceze, Gabrielle Cathala și Emma Fourreau, membre ale partidului La France Insoumise (LFI, stânga radicală, opoziţie).

Transmisiunea video a fost întreruptă brusc la câteva minute după preluarea controlului de către militari, dar scena a fost deja văzută de mii de urmăritori online.

Organizația Flotila Libertății a acuzat o intervenție ilegală în apele internaționale și a precizat că vasul se afla la aproximativ 50 de kilometri de coasta Egiptului și 100 de kilometri vest de Gaza.

Proteste și acuzații de „răpire”

Operațiunea nu a fost confirmată imediat de armata israeliană, care avertizase însă în weekend că va aplica blocada maritimă a Fâșiei Gaza.

Reacțiile nu au întârziat: „Tâlharii lui Netanyahu au urcat la bordul Handala și au atacat 21 de persoane dezarmate în apele internaționale, unde nu au niciun drept”, a scris liderul LFI Jean-Luc Mélenchon pe rețeaua X, acuzând o „răpire” și cerând guvernului francez „să nu mai fie preșul de picioare al lui Netanyahu”.

Ajutor umanitar și protest politic

Handala plecase pe 13 iulie din portul Siracuza, Italia, cu 19 activiști din mai multe țări, două deputate și doi jurnaliști la bord. Nava, un fost trauler norvegian, transporta ajutoare umanitare: alimente, medicamente, materiale medicale și echipamente pentru copii. Misiunea fusese finanțată prin donații și avea ca scop denunțarea crizei umanitare din Gaza și spargerea blocadei israeliene.

Înainte de plecare, echipajul anunțase că va intra în greva foamei dacă vasul va fi interceptat, iar pasagerii arestați.

O nouă încercare după Madleen

Inițiativa vine la șase săptămâni după un demers similar: velierul Madleen, plecat pe 1 iunie tot din Italia, cu 12 activiști la bord - printre care Greta Thunberg și eurodeputata Rima Hassan - a fost, de asemenea, interceptat de forțele israeliene. Toți cei de la bord au fost reținuți timp de trei zile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇