Ministerul Transporturilor vine cu o propunere inedită pentru a crește siguranța pe drumurile publice: vrea să reducă lățimea benzii de circulație în anumite sectoare de drum. Sunt vizate anumite trasee periculoase, pentru a se crea o bandă suplimentară de mers. Și este vorba de sute de kilometri pe care vrea să aplice această soluție, în următorii ani.
Proiectul este supus dezbaterii publice şi a primit deja obiecţii, informează știrile TVR.
Astfel, Ministerul Transporturilor propune ca, în zona punctelor periculoase, să se reducă lățimea benzii de circulație de la 3.50 metri până la 3.00 metri.
O astfel de soluție a fost testată pe zece kilometri, între Sinești și Movilița. DN2 are în cea mai mare parte câte o bandă pe fiecare sens și margini largi de drum, care le creează șoferilor senzația că se poate circula pe două benzi. Între Sinești și Movilița, s-a micșorat lățimea benzilor și s-a introdus o bandă alternativă.
Prin reducerea la 3 metri a benzilor pentru a „face loc” unei benzi alternative, practic, pe un sens de mers, vor putea trece chiar și două tiruri simultan.
Potrivit sursei citate, părerile asupra măsurii propuse de Ministerul Transporturilor sunt împărțite. În timp ce experți în conducere defensivă spun că aceste măsuri ar putea duce la creșterea siguranţei rutiere, șoferii profesioniști nu sunt de acord nici cu îngustarea drumului, nici cu montarea de insule pentru pietoni.
De cealaltă parte, experți în infrastructură spun că soluția cea mai bună este să realizăm drumuri la standarde europene şi să avem reguli care să fie respectate.
Punctual, pentru soluția îngustării benzilor, specialiștii spun că, pentru siguranță rutieră maximă, autoritățile ar trebui să includă și o separare de sens prin parapet. Pentru că altfel, șoferii pot pătrunde pe contrasens, ceea ce înseamnă un risc major de accidente grave. Mai mult, dacă nu va fi semnalizat corespunzător, riscul de accident rămâne, deoarece foarte mulți șoferi ajung să conducă din obișnuiță și nu mai realizează modificarea traseului.