Ministerul Justiţiei anunță că nu e implicat în aducerea în țară a Alinei Bica, dar dă asigurări că Tribunalul București se va mișca rapid

Ministerul Justiţiei anunță că nu e implicat în aducerea în țară a Alinei Bica, dar dă asigurări că Tribunalul București se va mișca rapid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Justiţiei a transmis, marţi, că nu este implicat în procedurile referitoare la Alina Bica, corespondenţa purtându-se direct între Tribunalul Bucureşti şi autorităţile din Italia.

Instituţia a precizat că va acţiona conform competenţelor, dacă părţile implicate vor solicita acest lucru.

”Alina Mihaela Bica a fost reţinută de autorităţile italiene în baza mandatului european de arestare emis de Tribunalul Bucureşti. Aceasta are de executat 4 ani de închisoare, în urma sentinţei din dosarul în care a fost găsită vinovată pentru favorizarea făptuitorului. 

ADVERTISING

În momentul de faţă, există un contact direct între autoritatea judiciară de emitere a mandatului european de arestare (Tribunalul Bucureşti) şi autorităţile italiene.

Niciuna dintre părţi nu a solicitat, până la acest moment, sprijin sau asistenţă din partea Ministerului Justiţiei”, a transmis MJ.

Asigurări că Tribunalul București se va mișca rapid în cazul Bica

Sursa citată a precizat că, în ce priveşte transmiterea documentelor solicitate de partea italiană, informaţia primară se află la instanţa emitentă a mandatului european de arestare, adică Tribunalul Bucureşti.

ADVERTISING

Ministerul dă asigurări că tribunalul ”are o vastă experienţă în astfel de proceduri şi răspunde rapid şi eficient solicitărilor autorităţilor de executare ale mandatelor europene de arestare”.

”Conform reglementărilor europene în vigoare, România aplică dispoziţiile Deciziei-cadru nr. 2002/584/JAI din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare şi procedurile de predare între statele membre ale Uniunii Europene transpusă în Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

ADVERTISING

Atât Decizia-cadru sus-menţionată, cât şi legislaţia română de transpunere promovează contactul direct între autoritatea judiciară de emitere şi cea de executare, Ministerul Justiţiei are atribuţii limitate, în calitatea sa de autoritate centrală în materia mandatului european de arestare.

Asta în sensul de a sprijini fie autoritatea judiciară emitentă a MEA, fie pe cea de executare, la solicitarea acestora, ori de câte ori nu se reuşeşte transmiterea pe cale directă sau este nevoie să asiste şi să sprijine autorităţile române în emiterea şi executarea mandatelor europene de arestare”, a precizat Ministerul Justiţiei.

Ministerul prezintă în comunicat și care sunt atribuțiile sale în astfel de cazuri, potrivit legii.

Aici puteți consulta integral comunicatul

Alina Bica, prinsă în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă la finalul săptămânii trecute în Italia.

Alina Bica a fost dată în urmărire internaţională, cu mandat european, pentru infracțiunea de favorizarea infractorului, în noiembrie 2019.

Inițial, Bica ar fi trebuit să stea în custodia Poliției italiene, însă s-a decis ulterior plasarea sa în arest la domiciliu, până când va fi extrădată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇