La Constanța e procesiune de Bobotează, la care sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni, în ciuda exploziei Covid din ultimele zile

La Constanța e procesiune de Bobotează, la care sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni, în ciuda exploziei Covid din ultimele zile

Mii de persoane sunt aşteptate la procesiunea de Bobotează de la Constanţa, care va avea loc, joi, în jurul prânzului.

Asta deşi bilanţul Covid a explodat în ţara noastră în primele zile din 2022. Ieri s-au înregistrat 4.893 de cazuri noi, cel mai mare bilanț din ultimele aproape două luni, mai exact de când au fost raportate 5.400 de cazuri în 11 noiembrie.

Procesiunea va pleca de la Catedrala Arhiepiscopală până în Portul Tomis, acolo unde se va desfăşura slujba de sfinţire a apei.

ÎPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, iar mai mulţi tineri vor sări pentru a le aduce la mal.

ADVERTISING

La finalul ceremoniei, apa sfinţită din sticlele îmbuteliate va fi împărţită credincioşilor.

Garda de Onoare, formată din militari ai Forţelor Navale şi Muzica Militară a Forţelor Navale, va însoţi această procesiune.

Primăria Constanţa a anunţat instituirea unor restricţii de circulaţie pe traseul procesiunii şi în Portul Tomis.

Astfel, sunt interzise circulaţia şi parcarea autovehiculelor pe strada Arhiepiscopiei, bulevardul Regina Elisabeta, strada Remus Opreanu, tronsonul delimitat de strada Marinei şi strada Revoluţiei din 22 Decembrie 1989, strada Marinei şi Portul Tomis.

ADVERTISING

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a anunţat încă de luni că 150.000 de sticle cu apă sfinţită sunt pregătite pentru Bobotează, precizând că la manifestarea religioasă sunt aşteptate 20.000 de persoane.

El a menţionat că, dacă oamenii se vor îmbulzi după apa sfinţită, acest lucru nu trebuie interpretat ca o lipsă de civilizaţie.   

"Dacă vedeţi că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem, să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului care atunci îşi doreşte ceva foarte mult se grăbeşte să ajungă cât mai repede.

ADVERTISING

Nu interpretaţi ca o lipsă de civilizaţie sau de altceva această îmbulzeală, ci este tocmai râvnă şi în jurul Mântuitorului se îmbulzeau oamenii şi niciodată nu a făcut ordine.

Dar din îmbulzeală îi vei remarca pe cei cu credinţă ca pe femeia cu scurgere de sânge”, a afirmat arhiepiscopul Tomisului.

Care cu boi și măgari

El a mai dat câteva detalii despre modul în care se desfăşoară procesiunea de Bobotează.  

"Procesiunea va fi cu care de boi, cu măgari. Vom pleca din faţa Catedralei în ziua de 6 ianuarie, la ora 11.20, că e mai lung drumul puţin până în Portul Tomis, să ajungem acolo, până acolo vor fi cântări şi citiri şi acolo vom face slujba propriu-zisă.

Carele cu boi şi măgari vor merge apoi prin oraş, vor sfinţi oraşul şi iată sperăm să ajungă la cât mai mulţi această apă sfinţită pe care şi-o doresc oamenii ca pe un leac pentru sufletul lor şi pentru trup”, a afirmat arhiepiscopul Tomisului.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇