Mauritius a revendicat oficial Insulele Chagos, aflate în posesia Marii Britanii

Mauritius a revendicat oficial Insulele Chagos, aflate în posesia Marii Britanii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Republica Mauritius tocmai a contestat în mod oficial dreptul de proprietate al Marii Britanii asupra Insulelor Chagos, din Oceanul Indian.

Ambasadorul statului insular la ONU, Jagdish Koonjul, a ridicat drapelul țării sale pe una din insule, luni dimineață, într-o ceremonie în care a fost intonat imnul național, arată The Guardian.

„Realizăm actul simbolic de a ridica steagul așa cum au făcut britanicii de atâtea ori pentru a înființa colonii. Noi, pe de altă parte, revendicăm ceea ce a fost întotdeauna al nostru”, a declarat oficialul din Mauritius.

„Mesajul pe care doresc să-l transmitem lumii, în calitate de stat cu suveranitate asupra arhipelagului Chagos, este că vom asigura o administrare înțeleaptă a acestui teritoriu – cu privire la securitatea maritimă, conservarea mediului marin și drepturile omului, în special privind întoarcerea celor de origine chagosiană”, a transmis premierul mauritian, Pravind Jugnauth, care nu a putut să participe personal la ceremonie.

ADVERTISING

„Comunitatea internațională și instituțiile internaționale au decis deja că acesta este teritoriul nostru. Ceea ce facem este legitim”, a declarat el ulterior pentru The Guardian.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă oficialii din Marea Britanie ar da jos steagul mauritian, Jugnauth a spus: „Nu știu ce vor face. Dacă îndepărtează steagul, aceasta va echivala cu o provocare din partea lor. Regatul Unit nu respectă hotărârile de drept internațional.”

După ceremonie, participanții au făcut un grătar.

Insulele Chagos, un arhipelag situat la sud de insulele Maldive și la nord-est de Mauritius, fac obiectul unei dispute cu Marea Britanie din 1968, de când Mauritius și-a proclamat independența față de Coroană. Britanicii au refuzat în tot acest timp să returneze proprietatea asupra insulelor, pe care le-au luat în 1965 de la francezi, pe motiv că aliații americani au interese strategice în acea parte a Oceanului Indian.

ADVERTISING

Cea mai mare insulă din arhipelagul Chagos, Diego Garcia, este locul unde SUA și Marea Britanie operează o mare bază militară și a fost folosită inclusiv pentru atacurile împotriva Afganistanului și Irakului din anii 2000. După 11 septembrie 2001, baza militară a fost utilizată și pentru interogatoriile CIA, potrivit The Indian Express.

Peste 1.500 de locuitori din aceste teritorii deținute până atunci de statul african Mauritius au fost evacuați în anii '60 din insule, iar Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ONU a decis în 2019 că totul a fost ilegal.

ADVERTISING

În consecință, Adunarea Generală a ONU a votat o rezoluție prin care i se cere Marii Britanii să-și retragă „administrația colonială” din Insulele Chagos în termen de 6 luni. Asta se întâmpla acum trei ani.

Chagosienii, cei care locuiau pe insule înainte să fie colonizați de francezi și britanici, au obținut în ultimii ani daune de milioane de euro și dreptul de a vizita pământurile natele, cu escortă, apoi arhipelagul a fost declarat de britanici arie protejată, pentru a descuraja tentativele de reîntoarcere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇