Lumina peste abuzurile justiției staliniste și comuniste - proiect pentru predarea arhivei SIPA și a penitenciarelor

Lumina peste abuzurile  justiției staliniste și comuniste - proiect pentru predarea arhivei SIPA și a penitenciarelor

Dosarele din arhiva SIPA și arhiva fostei Direcții Generale a Penitenciarelor urmează să fie predate CNSAS de către Ministerul Justiției, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică în ultima zi a mandatului ministrului Cătălin Predoiu.

“Este vorba de documente cu relevanță istorică și/sau practică din perspectiva persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate, sub orice formă, în închisorile comuniste.

Proiectul are în vedere, astfel, că aceste documente să fie inventariate și predate Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (cu excepția dosarelor de personal ale foștilor angajați, care rămân în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor), pentru asigurarea conservării arhivistice a documentelor respective”, se arată în comunicatul ministerului Justiției.

ADVERTISING

Ministrul Cătălin Predoiu a arătat că “în felul acesta se pot cerceta toate posibilele abuzuri ale justiției staliniste și comuniste de către cercetători. Ieri a fost 22 decembrie și punerea în dezbatere a acestui proiect este făcută cu gândul către toți cei care au căzut victime ale totalitarismului, stalinismului, comunismului. Știu că generațiile mai tinere nu cunosc în detaliu și pe propria piele ce a însemnat stânga totalitară în România, stalinismul, marxismul și comunismul.

ADVERTISING

E important că societatea românească să-i cunoască pe toți cei care, într-o formă sau alta, au abuzat, chinuit și schingiuit poporul român în numele unor himere. Sunt convins că istoricii vor întocmi la un moment dat o listă cu numele tuturor torționarilor și vor reda victimelor represiunii staliniste și comuniste o reparație istorică în memoria lor.”

Documentele la care nimeni nu a avut acces

Cătălin Predoiu considera că “prin publicarea acestui proiect, programul de elaborare legislativă a Ministerului Justiției pentru anul 2020 a fost realizat integral: proiectul privind desființarea SIIJ a fost elaborat de la 1 februarie și se află de mai multe luni în dezbaterea CSM, pentru avizare, Legile Justiției sunt puse în dezbatere publică de la începutul lui septembrie, Legea Grefierilor, de asemenea, iar acum, Legea privind transferul Arhivei SIPA la CNSAS a fost astăzi pusă în dezbatere publică. Mult așteptata nouă majoritate a sosit. Acum, aceste proiecte pot fi transformate în lege. "

ADVERTISING

Dacă despre arhiva SIPA s-a discutat destul de mult, restul arhivei ministerului Justiției a fost un subiect absent. Într-un interviu acordat Ioanei Ene Dogioiu în luna martie, Madalin Hodor făcea referire la documentele din arhivele Ministerului Justiției la care nimeni nu a avut acces până acum:

“În arhiva MJ există dosarele proceselor politice, cele mai multe erau judecate la tribunale. Nu avem acces la ele, nu vorbește nimeni de arhiva aceea. Oficial, a fost un moment dat un protocol cu MJ de interogare a unor baze de date, dar lucrurile s-au terminat abrupt, în 2007 parcă.

Când vine vorba despre dosare, toată societatea țipă la SRI, dar adevărul e că nu numai ei au arhivă, că multe dosare cu adevărat importante nu mai sunt la ei, sunt ascunse prin alte părți, la Armată, la SIE, la MAI, la MJ, inclusiv la Arhivele Naționale, unde în anii '90 s-au predat masiv dosare de cadre sub motiv că ofițerii de Securitate erau și membri de partid.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇