Pandemia nu a luat sfârşit ca prin magie odată cu sosirea anului 2021, care, la fel ca predescesorul său, nu a fost unul lipsit de provocări. Al doilea an de pandemie a avut însă şi momente bune, iar în rândurile ce urmează ne vom aminti de o parte dintre ele.
Aproape nouă miliarde de doze de vaccin antiCovid au fost administrate la nivel global
În decembrie 2020, Margaret Keenan, o femeie de 90 de ani din Marea Britanie, devenea prima persoană din lume vaccinată antiCovid-19 cu un vaccin autorizat. Un an mai târziu, au fost administrate 8,95 miliarde de doze de vaccin în întreaga lume, în cadrul a ceea ce a devenit cea mai mare campanie de vaccinare în masă din lume.
Mai mult de jumătate din populaţia globului a primit până acum cel puţin o doză, dar vorbim de sub 9 la sută, în cazul ţărilor sărace.
Creierul uman a fost conectat pentru prima dată wireless la un computer
În martie, cercetătorii de la Universitatea Brown din SUA au reuşit să conecteze wireless, pentru prima oară, creierul uman la un computer, o reuşită care ar putea îmbunătăţi în viitor calitatea vieţii persoanelor cu paralizie.
China a eradicat malaria, după o luptă de şapte decenii cu boala
La sfârşitul lunii iunie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că malaria (paludismul) a fost eradicată în sfârşit în China, după eforturi susţinute de-a lungul a 70 de ani. În anii 1940, ţară înregistra 30 de milioane de cazuri pe an, însă 2020 a fost al patrulea an consecutiv în care nu a mai anunţat niciun caz autohton.
O specie de orhidee crezută dispărută în Marea Brianie a fost găsită pe acoperişul unei clădiri
O specie rară de orhidee, pe care oamenii de ştiinţă o credeau dispărută din Marea Britanie ca plantă sălbatică, a fost descoperită în iunie pe acoperişul clădirii unei bănci de investiţii din Londra. Nu una, ci 15 exemplare de Serapias parviflora cresc în grădina de la etajul 11 al Nomura International.
Ursul panda a fost scos de pe lista animalelor pe cale de dispariție
Autorităţile chineze au anunţat în iulie că ursul panda nu mai este considerat o specie pe cale de dispariție, după ce numărul exemplarelor aflate în sălbăticie a atins 1.800. El rămâne o specie amenințată.
O bufniţă uriaşă a fost văzută pentru prima dată după 150 de ani
La capitolul reveniri spectaculoase a intrat în 2021 şi bufniţa vultur Shelley, o specie rară care nu mai fusese văzută în sălbăticie de 150 de ani, până în octombrie, când a bufnița uriaşă fost observată de doi oameni de știință britanici într-o pădure din Ghana.
Premieră: s-au vândut mai multe mașini electrice și hibride plug-in decât diesel în Europa
În august, vânzările de mașini electrice și hibride plug-in le-au depășit pentru prima dată pe cele diesel în Europa.
Un an excelent pentru energia din surse regenerabile
Agenţia Internaţională de Energie a anunţat la începutul lunii decembrie că se aşteaptă ca anul 2021 să aducă un record absolut în ceea ce priveşte instalațiile noi de producere de energie electrică din surse regenerabile.