Parlamentul israelian a votat, miercuri seara, pentru adoptarea definiţiei antisemitismului propusă de Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), relatează AFP.
„Am luat o decizie istorică astăzi (miercuri, n.red.) prin adoptarea acestei definiţii”, a declarat preşedintele Parlamentului israelian (Knesset), Mickey Levy, potrivit unui comunicat.
"Knesset, în postura de Camera Reprezentanţilor poporului evreu, este angajat în lupta împotriva antisemitismului în formele sale cele mai urâte… care includ negarea Shoah, negarea dreptului poporului evreu la autodeterminare, precum şi expresii de antisemitism deghizate în critici la adresa Israelului", a adăugat Mickey Levy.
Definiţia adoptată de peste 30 de ţări a fost stabilită la Reuniunea plenară a IHRA care a avut loc la Bucureşti în 2016 și descrie diferite comportamente considerate antisemite, în special negarea Holocaustului.
Potrivit definiţiei, "antisemitismul este o anumită percepţie a evreilor care se poate manifesta prin ură faţă de ei".
De asemenea, definiţia menţionează că "manifestările retorice şi fizice ale antisemitismului îi vizează pe indivizii evrei şi pe cei care nu sunt evrei şi/sau bunurile acestora, instituţiile comunitare şi lăcaşurile de cult. Astfel, definiţia IHRA include "negarea dreptului poporului evreu la autodeterminare", echivalând afirmaţiile antisioniste cu antisemitismul.
În plus, IHRA denunţă "tratamentul inegal al Statului Israel, căruia i se cere să adopte comportamente care nu sunt nici aşteptate, nici cerute niciunui alt stat democratic".
"Antisemitismul erodează cele mai fundamentale valori democratice şi combaterea lui este o necesitate", a spus Levy, făcând apel la alte Parlamente din întreaga lume "să se alăture luptei prin adoptarea" acestei definiţii a antisemitismului.