India a raportat, luni, un record absolut de cazuri zilnice de COVID-19 – 168.912. Este cel mai mare bilanț zilnic din lume în acest an și un record pentru această țară.
Însă această veste nu a părut să-i afecteze prea mult pe credincioși, care au participat în număr mare la o baie ritualică în apele fluviului Gange.
Acum, India are una din 6 infecții zilnice înregistrate la nivel mondial, conform Reuters. De altfel, cu recordul înregistrat luni, India a întrecut Brazilia în top 3 al celor mai afectate țări de pandemie.
Acum ordinea este: SUA, India și Brazilia.
Experții au avertizat anterior că festivalurile religioase în masă și mitingurile politice din statele care organizează alegeri au dus la înrăutățirea situației în valul doi al pandemiei.
Acest lucru pare să nu conteze însă. În orașul Haridwar, aproape un milion de adepți s-au înghesuit pe malurile râului Gange, pe care mulți hinduși îl consideră sfânt, pentru a participa la festivalul religios Kumbh Mela.
Prea puțini au purtat măști în timp ce se aruncau în apă. În schimb, participanții au fost obligați să prezinte un test negativ pentru depistarea COVID-19 înainte de a participa la ritual.
Îngrijorător este că alegeri urmează să aibă loc în patru mari state din India în această lună. Prim-ministrul Narendra Modi urmează să călătorească în statul Bengalul de Vest pentru a organiza mitinguri la care vor merge mii de oameni.
Specialiștii susțin că ”este bizar să organizezi mitinguri politice și un festival religios, când ai 1,2 milioane de cazuri active și aproape 200.000 de cazuri zilnice”.
”Asta va duce virusul mai departe în sate și orașe mici. Asta este calamitatea pe care am evitat-o cu un lockdown în primul val. Acum invităm virusul înapoi”, a avertizat politologul Shekhar Gupta.
Iată imagini de la festivalul religios:
100 de milioane de doze în 85 de zile
De cealaltă parte, însă, vestea bună e că în 85 de zile, în India, au fost administrate peste 100 de milioane de doze de vaccin antiCOVID.
Comparativ, ca să ajungă la această cifră, Statelor Unite le-a luat 89 de zile, iar Chinei 102 zile.
Anunțul a fost făcut de ministrul indian al Sănătății.