Incendiu cu repetiție la Poarta Albă. Primul, cu flăcări de peste 6 metri, s-a produs de la o țigară aruncată pe jos

Incendiu cu repetiție la Poarta Albă. Primul, cu flăcări de peste 6 metri, s-a produs de la o țigară aruncată pe jos

Un nou incendiu s-a produs miercuri în zona localității Poarta Albă din județul Constanța. Potrivit autorităților, ard în jur de 3 hectare de vegetație uscată, fumul gros afectând vizibilitatea în zonă.

Astfel, s-a decis oprirea totală a traficului rutier pe DN 22C, între Poarta Albă și comuna Castelu, dar și pe DJ 228. Circulația este deviată pe un drum județean din comuna Siminoc.

Amintim că în noaptea de marți spre miercuri a avut loc un alt incendiu aproximativ în aceeași zonă, cu flăcări ce au depășit 5-6 metri înălțime. Autoritățile au stabilit că incendiul a fost provocat de o țigară aruncată la întâmplare.

ADVERTISING

Peste 30 de pompieri s-au lucrat noaptea trecută 4 ore cu flăcările.

„Când am ajuns la fața locului, am văzut un perete de foc; erau flăcări foarte mari care amenințau să treacă spre penitenciar, spre zona administrativă și spitalul penitenciarului; acolo le îndrepta vântul care sufla cu putere. Vorbim despre 600 persoane care ar fi trebuit evacuate în cazul în care situația o impunea.

Vegetația uscată care ardea era mai înaltă decât statura unui om obișnuit. În unele zone, flăcările depășeau 5-6 metri înălțime. S-a lucrat în permanență cu aparatele de respirat și căștile cu vizorul lăsat din cauza puterii calorice foarte mari degajate de foc; nu ne puteam apropia la mai mult de cinci metri de incendiu fără să lăsăm vizorul pentru protecția feței“, a spus, miercuri, col. Dan Constantinescu, desemnat prim adjunct al inspectorului șef al ISU Dobrogea.

ADVERTISING

Incendiul de vegetație uscată a izbucnit pe marginea canalului, sub pod. S-a acționat pe patru sectoare, s-a protejat și o fermă ce aparținea unui operator economic, 3 clădiri dezafectate situate pe terenul penitenciarului au fost afectate de flăcări; s-a lucrat și acolo pentru lichidarea incendiului.

„Am gestionat resursele pe care le aveam astfel încât să nu fim nevoiți să chemăm personal din timpul liber, le-am repartizat circular pentru a putea să dirijăm incendiul într-un punct în care să nu mai poată înainta, apoi s-a acționat treptat, din spate, reușind astfel să îl lichidăm. S-a creat dispozitiv și la calea ferată, acolo unde am oprit focarul pentru a nu se extinde la penitenciar. S-a luat legătura cu CFR pentru a opri trenurile marfare care ar fi trebuit să tranziteze zona“, a mai declarat colonelul Constantinescu.

ADVERTISING

Intervenția pentru lichidarea flăcărilor care se întindeau pe 50 hectare de teren a fost extrem de dificilă în unele zone pentru că pompierii militari au trebuit să meargă mult pe jos și să acționeze cu pliciuri. Efortul lor a fost unul considerabil având în vedere temperaturile mari degajate de flăcări dar și greutatea echipamentelor de protecție – peste 25 kg.

Alimentarea cu apă a autospecialelor de stingere nu a avut întreruperi. În anumite sectoare s-au făcut navete cu două autocisterne – una de la Stația de Pompieri Midia și o alta de la RAJA, iar, pe partea cu penitenciarul, s-au întins linii de la hidrantul penitenciarului.

„Totul era foarte, foarte uscat: lăstăriș, viță de vie, mărăciniș. Din primele cercetări, cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost o țigară aruncată la întâmplare, iar vântul a contribuit la propagarea cu repeziciune a flăcărilor“, a mai spus comandantul intervenției.

Incendiul a fost lichidat la ora 01:59, la fața locului rămânând, pentru supraveghere, o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aproximativ 4 ore, 30 pompieri militari au luptat cu flăcările pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, la...

Publicată de ISU Constanta pe Miercuri, 19 iulie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇