Oamenii de ştiinţă din Singapore vor începe în august testele pe oameni pentru un vaccin impotriva COVID-19. Vaccinul este dezvoltat de compania americană Arcturus Therapeutics.
Cercetătorii trec la următorul pas după ce au obţinut într-o primă fază rezultate promiţătoare în cadrul unor experimente realizate pe şoareci, informează Reuters.
Peste 100 de vaccinuri sunt dezvoltate în prezent pe plan global împotriva maladiei COVID-19. Câteva au intrat deja în etapa testelor clinice pe pacienţi umani, precum cele create de AstraZeneca şi Pfizer.
Cum funcționează
Vaccinul evaluat de Duke-NUS Medical School din Singapore se bazează pe o tehnologie relativ puţin testată, Messenger RNA (mRNA). Aceasta instruiește celulele umane să producă proteine virale specifice, care declanşează la rândul lor o reacţie imunitară.
"Faptul că se multiplică şi că declanşează un răspuns imunitar foarte bine echilibrat, atât în privinţa anticorpilor, cât şi a celulelor albe, reprezintă proprietăţi binevenite", a declarat marţi Ooi Eng Eong, directorul adjunct al programului de maladii infecţioase emergente din cadrul Duke-NUS Medical School din Singapore.
Anticorpii se lipesc de virus şi îl împiedică să infecteze celule din organism, în timp ce celulele ucigaşe (limfocite), o altă divizie a sistemului imunitar, recunosc celulele infectate şi le distrug, a adăugat specialistul asiatic.
Tehnica mRNA nu a fost deocamdată aprobată pentru niciun medicament. Din acest motiv, susţinătorii ei, printre care se află şi compania americană de biotehnologie Moderna, se află într-un teritoriu medical rămas încă neexplorat.
Acesta este şi motivul pentru care, potrivit profesorului Ooi, sunt necesare studii suplimentare, pentru a garanta siguranţa tehnologiei menţionate.
Când ar putea fi gata vaccinul
"Cel mai optimist scenariu este acela în care, cam în aceeaşi perioadă a anului viitor, vom avea un vaccin", a spus profesorul Ooi.
Cercetătorul asiatic lucrează şi la un tratament bazat pe un anticorp monoclonal pentru COVID-19. Pentru acesta va începe testele de siguranţă pe pacienţi umani sănătoşi în această săptămână. Apoi îl va testa pe pacienţi cu COVID-19 în lunile următoare. Implementarea potenţială a acestui tratament ar putea fi mai rapidă decât metoda bazată pe vaccin, a precizat profesorul Ooi. El nu a dezvăluit însă calendarul exact al acestei metodologii.
Anticorpii sunt generaţi de organism pentru a lupta împotriva infecţiilor. Anticorpii monoclonali copiază anticorpii naturali, putând fi izolaţi şi fabricaţi în laborator în cantităţi mari pentru a trata diverse boli.
Singapore a înregistrat unul dintre mai mari bilanţuri de infectare din Asia cu noul coronavirus. Au fost raportate peste 40.000 de cazuri confirmate. Acestea au fost provocate în mare parte de apariţia unor focare în dormitoarele comune ale muncitorilor imigranţi.