Un strat de 1 metru de grindină a acoperit satul Palazu Mic, din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, informează IGSU, care a fost nevoit să intervină pentru a evacua locuitorii blocați în case în urma fenomenului meteorologic.
Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică de cod galben care vizează posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din județele Tulcea și Constanța.
”În urmă cu scurt timp, satul Palazu Mic, din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța a fost acoperit de un strat consistent de grindină!”, informează IGSU
Viitura a afectat o locuință în care se aflau 5 persoane (3 adulți și 2 copii), se arată în comunicatul de presă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
”Stratul de grindină acumulat s-a revărsat în gospodărie și a blocat accesul în casă. Toate persoanele care se aflau în interior au fost evacuate și sunt în siguranță, fără probleme medicale”, spun salvatorii.
Din cauza viiturii produse, trei mașini au fost mutate la o distanță de zeci de metri, iar mai multe clădiri au fost afectate.
În unele zone, stratul de grindină a atins un metru grosime, iar pompierii au acționat pentru crearea unui culoar necesar pentru scurgerea apei acumulate.
”Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică COD GALBEN care vizează posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din județele Tulcea și Constanța”, informează IGSU.
Ce măsuri trebuie să ia populația în astfel de situații
Pentru prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața, populația este sfătuită să respecte următoarele măsuri:
• Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul
• Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată
• În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin intermediul platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/ sau al aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Citește și: