Forumul Judecătorilor avertizează: Sediile instanţelor de judecată au devenit focare de răspândire a noului coronavirus

Forumul Judecătorilor avertizează: Sediile instanţelor de judecată au devenit focare de răspândire a noului coronavirus

Forumul Judecătorilor din România a transmis, marţi, că sediile instanţelor de judecată au devenit focare de răspândire a noului coronavirus.

Asociația solicită din nou Parlamentului, Guvernului și Ministerului Justiţiei luarea urgentă a unor măsuri legislative în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii, inclusiv prin restrângerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

”Forumul Judecătorilor din România a constatat că sediile instanţelor de judecată au devenit deja focare de răspândire a virusului SARS-CoV-2, existând cazuri numeroase în foarte multe dintre instanţele mari din municipiile importante ale ţării.

ADVERTISING

Acest fapt a determinat închiderea temporară a unor instanţe şi amânarea judecării unor dosare”, a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, Forumul Judecătorilor din România.

Magistraţii afirmă că lipsa unui plan serios de reluare graduală a activităţii instanţelor judecătoreşti, la încetarea stării de urgenţă, de natură a permite şi a asigura distanţarea fizică între participanţii la actul de justiţie şi protejarea sănătăţii publice a contribuit din plin la răspândirea virusului în clădirile instanţelor de judecată.

ADVERTISING

Magistrații cer digitalizarea instanţelor de judecată

Forumul Judecătorilor precizează că a elaborat un proiect de modificare şi completare a Codului de Procedură Penală cu referire la digitalizare.

”În atare condiţii, este absolut necesară digitalizarea extinsă a instanţelor de judecată, comunicarea actelor de procedură urmând a fi efectuată exclusiv pe cale electronică, dar şi adoptarea cu rapiditate a unui act normativ în vederea stabilirii unor reguli privind judecata prin videoconferinţă, precum şi a restrângerii fazei orale în anumite pricini judiciare.

ADVERTISING

Forumul Judecătorilor din România reiterează faptul că Guvernul şi Parlamentul României vor trebui să aibă rol activ şi să propună/reglementeze rapid o soluţie care să permită judecata a sute de mii de cauze de pe rolul instanţelor, fără dezbateri orale, atât în prima instanţă, cât şi în căile de atac, în condiţiile respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi al jurisprudenţei relevante a Curţii Europene a Drepturilor Omului”, au mai transmis magistraţii.

Potrivit acestora, în faţa Curţilor de Apel care îşi exercită jurisdicţia atât asupra problemelor de fapt cât şi de drept, art. 6 din Convenţie ”nu garantează în mod necesar dreptul la o şedinţă publică sau, dacă o asemenea şedinţă există, nu este garantat în mod necesar dreptul de a participa în persoană la şedinţă”.

Aceştia anunţă că au promovat, în luna mai, un proiect de modificare şi completare a Codului de Procedură Civilă şi a unor legi conexe pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, accelerarea unor proceduri judiciare şi introducerea unor alternative flexibile, prin judecata la distanţă în materie civilă.

De asemenea, Forumul Judecătorilor din România prezintă publicului şi un proiect de modificare şi completare a Codului de Procedură Penală care poate constitui un punct de plecare în vederea unor discuţii serioase pentru modificarea legislaţiei procesuale penale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇