Explozia uriașă din cel mai mare port comercial al Iranului: cel puțin 40 de morți și peste 1.000 de răniți. Controverse privind cauza incidentului

Explozia uriașă din cel mai mare port comercial al Iranului: cel puțin 40 de morți și peste 1.000 de răniți. Controverse privind cauza incidentului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou bilanț al uriașei explozii de sâmbătă, din cel mai mare port din Iran, Bandar Abbas, indică cel puțin 40 de morți și peste 1.000 de răniți. În ce privește cauza exploziei, în continuare, varianta cea mai probabilă este depozitarea necorespunzătoare a substanțelor chimice în containere, dar nu a fost anunțată oficial. De asemenea, nu există până acum vreun indiciu că explozia ar avea legătură cu negocierile pe teme nucleare care au loc între SUA și Iran.

Sute de morți și răniți

Uriaşa explozie provocată, probabil, de substanţe chimice a ucis cel puţin 40 de persoane şi a rănit alte peste 1.000, sâmbătă, în cel mai mare port din Iran, Bandar Abbas, a relatat presa de stat din Iran, citată de Reuters.

„Cel puţin 40 de persoane au murit”, potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim, care-l citează pe şeful puterii judiciare din provincia Hormozgan (sud), în care se află portul, Mojtaba Ghahremani. Iar televiziunea de stat a anunţat cel puțin 1.000 de răniţi.

Explozia, care a avut loc în secţiunea Shahid Rajaee a portului, a avut loc în timp ce Iranul începe o a treia rundă de negocieri pe teme nucleare cu Statele Unite, în Oman, dar nu există vreun indiciu privind o legătură între cele două evenimente.

Hossein Zafari, un purtător de cuvânt al organizaţiei pentru managementul crizelor din Iran, a părut să dea vina pe depozitarea necorespunzătoare a substanţelor chimice în containere, la Shahid Rajaee.

„Cauza exploziei au constituit-o substanţele chimice din containere”, a declarat el pentru agenţia de ştiri ILNA din Iran.

„Anterior, directorul general al (organizaţiei) Managementul Crizelor a dat avertizări acestui port în timpul vizitelor şi a arătat posibilitatea unor pericole”, a afirmat Zafari.

Totuşi, un purtător de cuvânt al guvernului iranian a afirmat că, deşi substanţele chimice au provocat, cel mai probabil, explozia, nu este posibil deocamdată să se stabilească motivul exact.

Preşedintele Masoud Pezeshkian a cerut o anchetă a incidentului şi l-a trimis la locul deflagrației pe ministrul de Interne, care a afirmat că eforturile pentru stingerea focului continuă, precum şi pentru prevenirea răspândirii acestuia în alte zone.

Canalele oficiale de ştiri din Iran au difuzat imagini cu un nor imens de fum negru şi portocaliu, ridicându-se deasupra portului după explozie, şi o clădire de birouri cu uşile smulse şi hârtii şi resturi împrăştiate peste tot.

Situat în apropiere de strategica strâmtoare Ormuz, portul Shahid Rajaee este cel mai mare hub de containere din Iran, pe aici trecând majoritatea mărfurilor în container din ţară, potrivit presei de stat.

Explozia a distrus ferestrele pe o rază de câţiva kilometri şi a fost auzită la Qeshm, o insulă situată la 26 de kilometri sud de port, a arătat presa iraniană.

Agenţia de ştiri semi-oficială Tasnim a publicat filmări cu oameni răniţi zăcând pe drum şi primind îngrijiri.

Televiziunea de stat a relatat că proasta gestionare a materialelor inflamabile a fost un factor care a contribuit la explozie. Un oficial local responsabil cu managementul crizelor a declarat la televiziunea de stat că deflagraţia a avut loc după ce mai multe containere depozitate în port au explodat.

Incidente mortale

Mai multe incidente mortale au lovit, în ultimii ani, infrastructura energetică şi industrială din Iran, iar mulţi au dat vina, ca şi în cazul exploziei de sâmbătă, pe neglijenţă.

Acestea au inclus incendii la rafinării, o explozie de gaze la o mină de cărbune şi un incident în timpul unei reparaţii de urgenţă la Bandar Abbas, care a dus la moartea unui muncitor, în 2023.

Iranul a dat vina pentru unele dintre celelalte incidente pe cel mai mare duşman al său, Israelul, care a desfăşurat atacuri pe teritoriul iranian, vizând programul nuclear al Iranului în ultimii ani, iar anul trecut a bombardat poziţiile de apărare anti-aeriană ale ţării.

Teheranul a afirmat că Israelul s-a aflat în spatele unui atac din februarie 2024 asupra conductelor de gaz iraniene, în timp ce computerele de la Shahid Rajaee au fost afectate de un atac cibernetic. Washington Post a relatat că Israelul pare să se fi aflat în spatele acelui incident, ca măsură de represalii pentru un atac cibernetic anterior al Iranului.

Israelul a indicat că are emoţii cu privire la rezultatul negocierilor SUA-Iran, cerând o dezmembrare completă a programului nuclear al Iranului. Teheranul afirmă însă că programul este folosit doar pentru scopuri paşnice, în timp ce observatori internaţionali afirmă că acesta se apropie de momentul în care poate construi o bombă.

Armata israeliană şi Cabinetul premierului Benjamin Netanyahu nu au răspuns deocamdată la întrebarea dacă Israelul a fost implicat în vreun fel în explozia de sâmbătă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇