Proteste care au schimbat cursul istoriei

Proteste care au schimbat cursul istoriei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De-a lungul timpului, au avut loc extrem de multe proteste politice și nu numai. Dintre acestea, o parte chiar a reușit să obțină ce și-a propus: schimbarea.

Live Science a făcut o trecere în revistă a celor mai importante proteste care au schimbat cursul istoriei.

Protestele George Floyd din SUA

Aceste manifestații au început la Minneapolis, pe 26 mai 2020, după uciderea lui George Floyd. El un bărbat afro-american asfixiat în timpul arestării de către un polițist alb. Protestele s-au răspândit rapid în toată țara, sute de mii de oameni din toate cele 50 de state americane ieșind în stradă și manifestând împotriva brutalității poliției și rasismului.

ADVERTISING

Începând din 3 iunie, protestele au continuat și pe timpul nopții. Manifestațiile s-au soldat cu 12 morți și mulți răniți, în urma unor violențe între forțele de ordine și protestatari. Manifestațiile s-au extins și în alte orașe din lume, precum Londra sau Viena.

Aceste manifestații încă nu au schimbat cursul istoriei, dar cel mai probabil o vor face, pentru că sunt cele mai ample proteste BLM din SUA.

Citește și Ce putem învăța din protestele din SUA: Black lives do matter

Reforma Protestantă

Reforma protestantă a început în 1517 cât se poate de pașnic. Martin Luther a afișat pe ușa Bisericii Castelului din Wittenberg (Germania) cele 95 de teze despre practica indulgențelor. Mișcarea a vrut reformarea Bisericii Romano-Catolice din Europa Occidentală și s-a sfârșit în divizare, prin întemeierea unor noi instituții.

ADVERTISING

Căderea Bastiliei

Acest act din 14 iulie 1789 a ajuns să simbolizeze întreaga Revoluție Franceză și, într-adevăr, a fost un catalizator major al rebeliunii de 10 ani împotriva coroanei.

Fortăreața medievală Bastilia mai avea doar câțiva deținuți, dar revoluționarii parizieni au cucerit-o. Asta a însemnat sfârșitul vechiului regim și începutul Revoluției Franceze.

Marșul Sării condus de Gandhi

Un protest față de taxele impuse de britanici l-a făcut pe Mahatma Gandhi să conducă așa-numitul Marș al Sării, în 1930. Marșul a durat 23 de zile, Gandhi mergând aproape 400 de kilometri pe coasta Indiei, pentru a-și colecta ilegal propria sare.

ADVERTISING

Boston Tea Party/ Partida de ceai de la Boston

Așa numita partidă de ceai de la Boston a fost o reacție dură a coloniștilor americani față de Marea Britanie, care impusese noi taxe.

Pe 16 decembrie 1773, peste 100 de coloniști americani s-au urcat pe furiș la bordul a 3 nave britanice și au aruncat în mare 45 de tone de ceai. Acest protest inedit este considerat un act ”de inițiere” a Războiului de Independență al Statelor Unite.

Marșul pentru Libertate și Locuri de Muncă

Celebrul discurs I have a dream (Am un vis) a fost rostit de Martin Luther King în timpul unui marș pentru promovarea egalității între rase în SUA, în 28 august 1963. Peste 200.000 de manifestanți s-au adunat pașnic la Monumentul lui Lincoln din Washington.

Evenimentul a pus presiune pe președintele american de la acea vreme, John F. Kennedy, pentru elaborarea unei legislații ferme privind drepturile civile.

Protestele din Piața Tiananmen

Încă o manifestație care se încadrează la proteste care au schimbat cursul istoriei este cea din Piața Tiananmen. Cel puțin un milion de chinezi, majoritatea studenți, au ocupat în mod pașnic Piața Tiananmen din Beijing, în 1989.

Protestele prodemocrație au început la jumătatea lunii aprilie, dar la 4 iunie armata chineză a intervenit în Beijing și a deschis focul asupra manifestanților. Se estimează că cel puțin câteva sute de protestatari au fost uciși.

Protestele de la Zidul Berlinului

Zidul Berlinului, care a separat Berlinul Occidental de Republica Democrată Germană timp de aproape 28 de ani. El a fost dărâmat la două luni după ce au izbucnit proteste în toată Germania.

Presiunile pentru doborârea zidului au crescut în 1989, iar aceste manifestații au fost picătura care a umplut paharul. Zidul a rezistat până la 9 noiembrie 1989.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇